latinica  ћирилица
07/02/2019 |  14:45 | Autor: SRNA

Spoljnotrgovinska razmjena Srpske devet milijardi KM

Republika Srpska u prošloj godini ostvarila je ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od devet milijardi KM, dok je pokrivernost uvoza izvozom bila 71,7 odsto, izjavila je pomoćnik ministra trgovine i turizma Srpske Dušanka Tegeltija.
Novac - Foto: ilustracija
NovacFoto: ilustracija

- Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom u prošloj godini veći je za 7,48 odsto nego 2017. godine - rekla je Tegeltija u Banjaluci, nakon sjednice Vlade Srpske.

Ona je istakla da je u prošloj godini vrijednost ostvarenog izvoza bila viša od 3,5 milijardi KM, a uvoza 3,14 milijardi dolara.

- Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene u iznosu koji je viši od 821 miliona dolara ostvaren je sa Srbijom, zatim skoro 700 miliona dolara sa Italijom, dok je obim spoljnotrgovinske razmjene sa Njemačkom bio 471,8 miliona dolara - navela je Tegeltija.

Ona je naglasila da je Srpska je u prošloj godini sa zemljama EU ostvarila ukupan izvoz od 1,65 milijardi dolara, dok je vrijednost ukupnog uvoza iz EU bio 1,59 milijardi dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza Srpske u EU u prošloj godini veća je za 13,6 odsto.

- Nastojimo promovisati domaće prozvode i učiniti ih konkurentnijim. Zato imamo povećanje spoljnotrgovinske razmjene - kaže Tegeltija.

Vrijednost spoljnotrgovinske razmjene sa zemljama CEFTA bila je nešto viša od milijarde dolara, a sa zemljama EFTA oko 79 miliona dolara.