latinica  ћирилица
07/02/2019 |  15:23 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Sačuvati od zaborava stradanje 52 učenika u Šargovcu

U osnovnoj školi "Đura Јakšić" u banjalučkoj mjesnoj zajednici Šagovac obilježeno je 77 godina od zvjerskog ubistva učenika od strane Ustaša 7. februara 42 godine. Bio je to dio plana istrebljenja srpskog stanovništva u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i rudniku Rakovac. Među ubijenim bila su i 52 učenika šargovačke Osnovne škole. Obilježavanju je prisustvovala i ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas da se nikada ne smije zaboraviti stradanje 52 učenika Osnovne škole "Đura Јakšić", koje su u banjalučkom naselju Šargovac zvjerski ubile ustaše tokom Drugog svjetskog rata. Trivićeva je novinarima u Banjaluci rekla da će resorno ministarstvo i putem nastavnih programa dodatno oživljavati sjećanje na ovu tragediju i žrtve.

"Radićemo to kako bi ukazali na strahote zločina u kome su, nažalost, stradala nevina djeca i učenici. Oni zaslužuju da ih pomenemo svake godine, kako bi to bilo nauk i sjećanje za buduće generacije", poručila je Trivićeva.

Direktor Osnovne škole "Đura Јakšić" Darko Tomić rekao je da se stradanje nevine djece obilježava kako bi kultura sjećanja bila podignuta na viši nivo, te da se u vezi s tim treba ugledati na primjer Kragujevca u Srbiji, gdje su u znak sjećanja na ubijene đake i ostale žrtve podignuti spomenici i muzeji.

"Mi u tom smislu kaskamo. Očigledno je da se ni mi sami ne odnosimo prema svim žrtavama jednako i nadam se da će se to u budućnosti popraviti", naveo je Tomić.

Učenik osmog razreda ove škole Stefan Ožegović istakao je da se kroz nastavu često prisjećaju stradanja đaka u Šargovcu, kako taj nemili događaj ne bi bio zaboravljen.

Za 52 učenika, koje su u Šargovcu ustaše zvjerski ubile u Drugom svjetskom ratu, danas je ispred spomenika u dvorištu škole "Đura Јakšić" služen parastos.

Glumica Narodnog pozorišta Srpske Radenka Ševa je, povodom stradanja učenika, u prostorijama škole izvela monodramu "Priča koja luta svijetom", prema tekstu Tihomira Levajca.

Obilježavanju 77 godina od stradanja učenika prisustvovali su direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, predstavnici ministarstava u Vladi Srpske, grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te brojni građani, nastavnici i učenici.

Ustaše su 7. februara 1942. godine, u pokolju u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac, na najmonstruozniji način ubile 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete.

Među ubijenima, bez ispaljenog metka, bila su 52 učenika šargovačke Osnovne škole.