latinica  ћирилица
07/02/2019 |  15:35 | Autor: SRNA

Vlada Srpske o saradnji sa Srbijom na izgradnji Memorijalnog centra u Donjoj Gradini

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o saradnji Srpske i Srbije na izgradnji Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina, gdje će aktivnosti na gradnji pratiti i koordinisati zajednički tim Srpske i Srbije.
Sjednica Vlade - Foto: RTRS
Sjednica VladeFoto: RTRS

U saopštenju nakon sjednice navodi se da su u toku aktivnosti na pripremi tenderske dokumentacije za izradu Glavnog projekta Memorijalnog centra, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Vlada je danas prihvatila i informaciju o potpisivanju Povelje o srpskom kulturnom prostoru između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Povelja o srpskom kulturnom prostoru definiše politiku zajedničkog djelovanja u oblasti kulture.

Vlada Republike Srpske ovlastila je ministra prosvjete i kulture Nataliju Trivić da potpiše povelju o srpskom kulturnom prostoru sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o obavezama koje za BiH i Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom prošle godine, kao i o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Republike Srpske propisima EU.

Cilj ove informacije jeste prezentovanje ostvarenih rezultata u 2018. godini i nastupajućih obaveza u svim segmentima procesa pridruživanja EU, među kojima je politika integrisanja, odnosno sprovođenje obaveza institucija u Srpskoj i BiH koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a koji je stupio na snagu 1. juna 2015. godine.

"To su i usklađivanje zakonodavstva Srpske sa pravnom tekovinom EU i pravnim aktima Savjeta Evrope, proces programiranja i sprovođenja finansijskih instrumenata EU koja su na raspolaganju BiH i Srpskoj, prevođenje zbog potreba procesa evropskih integracija i obuke u oblasti evropskih integracija", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se navodi da će informacija biti upućena Narodnoj skupštini Srpske na razmatranje i usvajanje.

Vlada Srpske je usvojila "Program bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2019-2022. godina".

Ovaj program podržava i prati realizaciju glavnih i operativnih ciljeva definisanih "Strategijom bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2013-2022. godine".

Fizički obim industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj u prošloj godini rastao je po stopi od 3,6 odsto u odnosu na 2017. godinu, navedeno je u informaciji Vlade Srpske o statističkim pokazateljima stanja u prerađivačkoj industriji i njihovom kretanju u prošloj godini.

U ovoj informaciji koja je usvojena na današnjoj sjednici, navodi se da su najveći rast obima proizvodnje prerađivačke industrije u posmatranom periodu, imale proizvodnja namještaja sa rastom od 6,9 odsto, proizvodnja mašina i opreme sa rastom od 20 odsto i proizvodnja pića sa rastom od sedam odsto.

Prema dostavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječan broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji u prošloj godini iznosio je 56.436 i veći je za 3,7 odsto, ili za 1.996 radnika zaposlenih u odnosu na 2017. godinu, navodi se u saopštenju Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Privredni subjekti iz prerađivačke industrije imaju najznačajniji uticaj na spoljnotrgovinski bilans Republike Srpske, jer su ostvarili 85 odsto ukupno ostvarenog izvoza Srpske u prošloj godini.

Prerađivačka industrija je u prošloj godini ostvarila izvoz veći za 8,6 odsto u odnosu na 2017. godinu, dok je u isto vrijeme uvoz prerađivačke industrije povećan za 8,4 odsto.

U prošloj godini prerađivačka industrija ostvarila je obim spoljnotrgovinske razmjene od 7,4 milijarde KM, što je više za 8,3 odsto u odnosu 2017. godinu.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost za zaključivanje protokola o saradnji Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove za ovu godinu, kojim će biti regulisano pružanje stručne pomoći izbjeglim i raseljenim licima u postupku uspostavljanja ili zamjene zemljišne knjige na teritoriji FBiH.

Vlada je prihvatila informaciju o sprovođenju aktivnosti u vezi sa pružanjem besplatne pravne pomoći izbjeglicama i raseljenim licima koja polažu pravo na imovinu na teritoriji FBiH u 2018. godini, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se navodi da Vlada Republike Srpske, putem Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, nastavlja sa pružanjem besplatne stručne pravne pomoći u kancelarijama područnih jedinica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u ovoj godini.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove zadužena je da obezbijedi kancelarije u okviru područnih jedinica Banjaluka, Bijeljina, Zvornik, Istočno Novo Sarajevo, Mrkonjić Grad i Nevesinje, kao i stručnu pomoć licima pravne struke koje angažuje Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije.

Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije zadužen je u ovoj godini da angažuje šest diplomiranih pravnika i šest administrativnih radnika za rad u kancelarijama područnih jedinica Banjaluka, Bijeljina, Zvornik, Istočno Novo Sarajevo, Mrkonjić Grad i Nevesinje, koje će obezbijediti Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Zbog velikog broja lica koja žive na prostoru Pokrajinske vlade Vojvodine, a imaju imovinu na teritoriji FBiH, uspješno je dogovoren i realizovan prijedlog da bude otvorena kancelarija u Novom Sadu za ove potrebe, navodi se u saopštenju.