latinica  ћирилица
07/02/2019 |  15:57 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

Bijeljina: Rekonstruisana prostorija za dokaze i skladištenje naoružanja

U Policijskoj upravi Bijeljina danas je obavljena primopredaja rekonstruisanih prostorija za dokaze i skladištenje malog i lakog naoružanja. Za ovaj projekat, Regionalni centar za kontrolu malog i lakog naoružanja u Istočnoj i Јugoistočnoj Evropi i Evropska komisija za unapređenje sigurnosti skladišnih kapaciteta za čuvanje lakog naoružanja i municije i soba za čuvanje dokaza, obezbijedili su 300.000 evra.

Bezbjedno upravljanje oružjem i municijom, koja je u posjedu policije, od ključnog je značaja za obezbjeđenje adekvatne bezbjednosti i za civile i ovlašćena lica, policije. Nesigurno skladištenje može rezultirati eksplozijama, ranjavanjem i pogibijom ljudi i oštećenjem objekata te predstavlja prijetnju, upozoravaju nadležni.

-Posebno značajno za PU Bijeljina jeste instalirana infrastruktura video nadzora, sa opremom za snimanje podataka čime sada postoji potpuni monitoring kretanja oružja - naglasio je načelnik PU Bijeljina Žarko Ćosić.

Nekontrolisana proliferacija i nezakonita trgovina malim i lakim oružjem predstavlja ogroman sigurnosni izazov za BiH, regiju Balkana i čitavu Evropu, ocjenjuju stručnjaci.

Ričard Vud, šef Odjeljenja za vladavinu prava pri Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH, apelovao je na sve nadležne da učine sve što je u njihovoj da osiguraju kontrolu oružja kako bi se smanjila mogućnost da ono padne u ruke kriminalaca i terorista.

I u UNDP ocjenjuju da je bezbjedno upravljanje oružjem i municijom od ključne važnosti za bezbjednost civila ali i policije, oružanih snaga i drugih bezbjednosnih agencija.

Projektom podizanja međunarodnih bezbjednosnih standarda obuhvaćena su dva skladišta u Bijeljini i Rakovici i pet prostorija za dokaze u Bijeljini,Istočnom Sarajevu, Mostaru, Orašju i Zenici.