latinica  ћирилица
07/02/2019 |  16:21 | Autor: SRNA

Zaharova: Kosmet da ostane u centru pažnje Savjeta bezbjednosti

Situacija u vezi sa samoproglašenim Kosovom treba redovno da bude u centru pažnje Savjeta bezbjednosti UN, ocijenila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

Komentarišući izjavu premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja o prekidu komunikacije sa Unmikom, Zaharova je na konferenciji za novinare rekla da Priština nastavlja politiku provokacija, čiji je cilj podrivanje stabilnosti i bezbjednosti na Balkanu, prenio je "Sputnjik".

"Uvođenje sto odsto carine u novembru prošle godine na robu iz centralnog dijela Srbije i BiH ozbiljno je otežalo snabdijevanje kosovskih Srba. Ove mjere su očigledno usmjerene na nastavak politike antisrpskog etničkog čišćenja i, naravno, protjerivanja srpskog stanovništva", ocijenila je Zaharova.

Ona je podsjetila da je Haradinaj juče izjavio da unaprijed odbija da komunicira sa Unmikom, jer ta misija, kako je rekao, neobjektivno ocjenjuje situaciju na Kosovu i Metohiji.

Zaharova je skrenula pažnju na činjenicu da je EU, koja ima mandat UN da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, izgubila sposobnost da utiče na situaciju.

Ona je ocijenila da Beograd ima odgovornu i uravnoteženu poziciju, te da naglašava spremnost da se vrati u dijalog kada Haradinaj povuče svoje neprihvatljive odluke.

"Željela bih da naglasim da Srbija još nije preduzela recipročne mjere", istakla je Zaharova.

Kosovo je 21. novembra uvelo 100 odsto carine na robu iz centralne Srbije i BiH, a ova odluka Prištine izazvala je proteste srpskog stanovništva na sjeveru pokrajine.

Kasnije je vlada samoproglašenog Kosova odlučila da produži stoodstotne takse na svu robu iz centralne Srbije, uključujući i proizvode stranih kompanija koji se proizvode u Srbiji.