latinica  ћирилица
07/02/2019 |  18:11 ⇒ 18:12 | Autor: SRNA

Svjedok: Vikić od Dautbašića tražio objašnjenje za ubistvo vojnika ЈNA

Bivši viši inspektor Službe državne bezbjednosti MUP-a takozvane RBiH Musim DŽaferović izjavio je na suđenju za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA, da je nakon rafalne paljbe koja se čula ispred Doma policije, komandant Specijalne jedinice Dragan Vikić tražio od rukovodioca SDB-a Asima Dautbašića objašnjenje zašto su ubijeni zarobljeni vojnici.
Optuženi u predmetu "Veliki park" Dragan Vikić i njegov branilac Fahrija Karkin - Foto: SRNA
Optuženi u predmetu "Veliki park" Dragan Vikić i njegov branilac Fahrija KarkinFoto: SRNA

U nastavku suđenja Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA, DŽaferović je pred Sudom BiH rekao da je on bio u kancelariji sa svojim nadređenim Dautbašićem, kada je vidno ljut i uznemiren ušao Vikić.

"Vikao je na Dautbašića, pitao ga `Šta radiš, šta mi ovo radiš, jeste li vi normalni`? Tražio je od Dautbašića da mu objasni šta se dešava, a ovaj je samo gledao u njega, bez ikakve reakcije", naveo je svjedok.

DŽaferović je rekao i da je on odmah izašao do izlaza i da su okupljeni ljudi govorili da su pobijeni vojnici koji su dovedeni da ih predaju Štabu Specijalne jedinice.

"Neki su sišli da ih vide, a ja nisam jer to nije bilo u mojoj nadležnosti i vratio sam se u kancelariju. I danas ne znam ko je to uradio i šta je bilo sa tijelima. O tome nisam sačinio službenu zabilješku. Moja obaveza je bila zaštita Doma policije kroz kontraobavještajno djelovanje", objasnio je DŽaferović.

Svjedok je potvrdio da je on provjeravao lica koja su željela da se priključe Specijalnoj jedinici, navodeći da njeni pripadnici nisu smjeli imati kriminogenu prošlost i mrlju u životu. Za jedinicu Јuke Prazine, kako je rekao, te kontrole nije obavljao.

On je rekao da je o Јuki Prazini, kojeg je upoznao u ratu, dobio informacije o kakvom čovjeku se radi, da je imao svoju jedinicu i naoružanje koje je u to vrijeme rijetko ko imao i da se stavio u odbranu grada na svoj način.

"On i njegova jedinica bili su van šablona, imali su rezon ulice i nevjerovatan ego. Kako bi ih stavili pod neku kontrolu, Dautbašić je odlučio da se vode kao rezervni sastav policije, čemu se Vikić usprotivio. Dobili su akreditacije koje sam ja s kolegama napravio i vodio evidenciju na osnovu spiska koji je Јuka dostavio", ispričao je svjedok.

Prema njegovim riječima, to je bio takozvani rezervni sastav policije i nije siguran da li je o formiranju te jedinice donesen zvanični akt.

On je naglasio da Јukina jedinica nikada nije bila u sastavu Specijalne jedinice i da oni nisu imali šta da traže u Domu policije. DŽaferović je dodao da ne zna kome je ta jedinica bila podređena, te da Јuku Prazinu nije viđao kod Vikića, a da je moguće da je dolazio kod Dautbašića.

Govoreći o Nedžadu Herendi, DŽaferović je rekao da je on prije rata radio kao portir u ambulanti MUP-a, te da ga u relevantnom periodu nikada nije vidio u ili ispred Doma policije. Herenda je, kako je rekao, za njega bio anonimus.

Tužilac Vesna Ilić predočila je DŽaferoviću iskaz koji je dao u Tužilaštvu BiH 2012. godine i koji je potpisao, kada je naveo da je Јukina jedinica bila podređena Vikiću kojeg su svi poštovali, da je dolazio kod njega, ali da ne zna o čemu su razgovarali.

Svjedok je rekao da je tačno ono što je danas rekao, te da "sumnja u zapisnik i da je danas svjestan svake riječi".

U iskazu je naveo da je Herendu upoznao u aprilu 1992. kada se "vrzmao oko Doma policije jer se pokušao uvući u Specijalnu jedinicu".

Govoreći o ubistvu vojnika ЈNA, DŽaferović je ranije rekao da je nakon paljbe, Vikić ušao kod Dautbašića, govoreći da su ubijeni vojnici i da ne vidi razlog zašto su ratni zarobljenici tu dovedeni, jer to nije bilo u njihovoj nadležnosti i tu nije bilo mjesta za njih.

Svjedok je rekao da je tačno ono što je danas ispričao jer "to odgovara onom što se desilo". Objašnjavajući razlike u iskazima, samo je rekao da mu je bilo iritantno i da u Tužilaštvu nije uživao u razgovoru sa mlađom osobom na tu temu.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika ЈNA, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Suđenje će biti nastavljeno 14. februara.