latinica  ћирилица
07/02/2019 |  21:25 ⇒ 21:32 | Autor: SRNA

Simpozijum "Teologija u javnoj sferi": Prednost dati pomirenju ispred istine

Profesori pravoslavnog, rimokatoličkog i islamskog fakulteta saglasili su se na panel-diskusiji u Trebinju da u zemlji kakva je BiH ne bi bilo moguće održati mir bez religije, dok je za suživot različitih nacija neophodno da se prednost da pomirenju ispred istine.
Darko Tomašević, Vladislav Topalović i Zuhdija Hasanović - Foto: SRNA
Darko Tomašević, Vladislav Topalović i Zuhdija HasanovićFoto: SRNA

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladislav Topalović rekao je da je veoma važna kultura mira i da bi u BiH buknuo rat da nema religije, koja je, zapravo, glavni krivac za mir.

On je na panel-diskusiji "Teologija-istina-pomirenje: pojam mira u svetim spisima", koja je večeras priređena u okviru Šestog simpozijuma "Teologija u javnoj sferi", istakao da je za mir veoma važno da istina ne bude važnija od pomirenja i praštanja.

"Istina ponekad može i da ubije. Ona je, ponekad, golotinja koju treba sakriti. Zato je važno da prvo istaknemo pomirenje, pa tek onda istinu, za koju će se, zatim, stvoriti sasvim drugačija percepcija", naglasio je Topalović.

On je rekao da su upravo mir i pomirenje dvije najvažnije stvari za suživot multinacionalnih zemalja, kakva je, između ostalih, i BiH.

Dekan Rimokatoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Darko Tomašević rekao je da, kada se uspostavi mir, na istinu gleda sasvim drugačije, iz Božije perspektive.

On je istakao da je odgovornost za održavanje mira na svima - sveštenicima i imamima, ali i vjernicima.

"Svi snosimo odgovornost za mir. Pitanje je koliko su tokom ratnih sukoba sveštenici slušali šta im Isus govori, a on kaže da se ljubi svoj neprijatelj, pa i onaj koji je sa druge strane nišana. A vjernici, koji dođu na misu, liturgiju ili u džamiju, nerijetko, ne čuju šta im se kaže tokom propovijedi", naveo je Tomašević.

Tomašević je rekao da predstavnici tri teološka fakulteta rade na otvaranju zajedničkog studija koji će doprinijeti, prvenstveno, stvaranju teološkog mira u BiH.

Dekan Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu Zuhdija Hasanović istakao je da je, osim mira i pomirenja, veoma važan dijalog o svemu onome o čemu se konfesije razlikuju i ne dijele isti stav ili mišljenje.

"Traganje za istinom je bolno. Zato je pomirenje ono što nam svima treba", naveo je Hasanović.

On je rekao da muslimani, kao i pripadnici drugih religija, nerijetko samovoljno tumače svete spise, u ovom slučaju Kuran.

"Zato vezuju terorizam i islam. Ali, ubijati nevine osobe, što vezuju za islam, apsurdno je i to je nešto što nema veze sa islamom. Mi smo vjernici samo u džamiji ili crkvi, a van toga rijetko da je neko u svom ponašanju odgovoran prema samom Bogu", poručio je Hasanović.

Nakon panel diskusije otvorena je izložba fotografija "Lično-portreti žrtava rata", čiji je autor Velija Hasanbegović.

Simpozijum će biti nastavljen sutra predavanjima o temama "Uticaj informacionih tehnologija na proces obrazovanja omladine i naučnog stvaralaštva" koje će održati profesor Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda Željko Đurović, zatim "Država-mogući koncepti" koje će održati profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miodrag Zec i "Crkva, mediji, kritika-šta je 'Teologija.net'" koje će prirediti glavni i odgovorni urednik ovog internet portala Blagoje Pantelić.

U 13.00 časova biće priređena prezentacija idejnog rješenja spomen-sela u Mrkonjićima u Popovom polju, kojoj će prisustvovati i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

U poslijepodnevnim časovima biće predstavljena knjiga "Tumačenje pisma u pravoslavnoj crkvi: značaj kontekstualne hermeneutike za pravoslavne biblijske studije", čiji je autor profesor Predrag Dragutinović.

U 17.30 časova najavljena je panel-diskusija "Mit, nacija, crkva, država", čiji su učesnici docent Dušan Krcunović sa Filozofskog fakulteta u Podgorici, profesor Bogoljub Šijaković sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu i profesor Srđan Škuljić sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Simpozijum organizuje Centar za filozofiju i teologiju iz Trebinja.