X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/02/2019 |  12:23 ⇒ 13:18 | Izvor: SRNA

Mejova ponovo pred poslanicima

Britanski premijer Tereza Mej pružiće šansu parlamentu da do 27. februara raspravlja i glasa o alternativnim opcijama Bregzita, ukoliko do tada ne bude usaglašen dogovor, izjavio je danas izvor iz britanske Vlade.
Tereza Mej (Foto: Jack Taylor/Reuters) - Foto: REUTERS
Tereza Mej (Foto: Jack Taylor/Reuters)Foto: REUTERS

Mejova želi podršku poslanika njene Konzervativne partije za izmjene u vezi sa granicom sa Sjevernom Irskom, ali EU odbija da ponovo pokrene razgovore o tom dijelu dogovora i želi da britanski premijer postigne kompromis sa najvećom opozicionom Laburističkom partijom u ostvarenju bližih veza između Brisela i Londona.

Velika Britanija treba da izađe iz EU 29. marta i Majove pokušava da uvjeri Brisel da izmjeni dogovor koji je postignut krajem prošle godine, a koji su poslanici britanskog parlamenta odbili u januaru.

Britanski ministar za Bregzit Stiven Barkli sastaće se sutra sa pregovaračem EU Mišelom Barnijeom radi razgovora o izmjeni dogovora u vezi sa "bekstopom", prema kojem bi Sjeverna Irska za razliku od drugih dijelova Velike Britanije nastavila da poštuje određena pravila EU, koja se najviše odnose na standarde hrane i robe.

Mejova treba u srijedu, 13. februara da upozna parlament o napretku u postizanju dogovora sa EU, dan kasnije će poslanicima dati šansu da iznesu svoje mišljenje.

"Mejova će od poslanika zatražiti da ponove podršku njenim nastojanjima za nove pregovore sa EU o `bekstopu`", dodaje izvor.