latinica  ћирилица
10/02/2019 |  13:45 ⇒ 11/02/2019 | 09:01 | Autor: infosrpska.ba

Infosrpska: Od tajkuna do demokrate

Polako izbijaju na vidjelo pravi razlozi boravka troje poslanika DS-a iz Srbije u Banjaluci, predvođenih Aleksandrom Јerkov, predsjednikom Komiteta za ljudska prava poslanika u Interparlamentarnoj uniji, a koji su došli angažmanom i sredstvima poslanika PDP-a Draška Stanivukovića, koji je za svoje potrebe i lobiranje, uz visok honorar, angažovao beogradskog advokata Božu Prelevića, piše portal Infosrpska.
Draško Stanivuković - Foto: SRNA
Draško StanivukovićFoto: SRNA

"Mladi tajkun Stanivuković angažovao je Prelevića ambiciozno pokušavajući da svoju tajkunsku biografiju zamijeni političkom, predstavljajući se kao 'žrtva režima' u Republici Srpskoj u kojoj 'nema slobode, krše se ljudska prava...', kao proganjani demokrata i borac za ljudska prava, a ne vlasnik 'poršea', 'jaguara', 'mercedesa' i česti posjetilac svjetski atraktivnih destinacija. Stanivuković bi sada, trošeći enormno bogatstvo, malo i da se bavi politikom", navodi se u tekstu.

Na tom putu, dodaje se u tekstu, "Prelević za svog ambicioznog klijenta, koji ne žali para, pronalazi Aleksandru Јerkov i prijatelje koji se očigledno ne gade tajkunskih para, naprotiv".

"Sve ostalo je već objelodanjeno. Gospođa Јerkov je na pres konferenciji u Banjaluci savjest oprala rečenicom 'da se bori i teži da region bude demokratski', ali o honoraru za svoj angažman ništa nije rekla", ističe se u tekstu.

Portal Infosrpska ocjenjuje da je "zanimljivo da predsjednik DS-a Zoran Lutovac u izjavi za Srnu, nakon boravka Aleksandre Јerkov i prijatelja iz DS-a u Banjaluci kod mladog tajkuna Stanivukovića, izjavio da nije upoznat o aktivnostima svojih poslanika".

"A kako bi i bio kada je to privatni aranžman. Da je Stanivukovićev lobista advokat Prelević, inače blizak opoziciji u Srbiji, našao poslušne promotere njegovih interesa i da tajkunske pare mogu sve dokazala je sama gospođica Јerkov koja je mladom tajkunu u sve ovo obećala uvlačenje ni manje ni više već Dunju Mijatović, komesara za ljudska prava Savjeta Evrope, koja je inostranu karijeru izgradila kao kćerka Tatjane Ljujić Mijatović, velike obožavateljke Alije Izetbegovića i člana ratnog Predsjedništva BiH 1992-95. godine", piše portal Infosrpska.

Prema istom izvoru, "Mijatovićeva pokušava da čelnike nekih od nevladinih organizacija u Republici Srpskoj, koje se bave slobodama i ljudskim pravima, spoji sa Aleksandrom Јerkov i pojedinim ekspertima iz Savjeta Evrope i da po kratkom postupku internacionalizacijom 'problema' mladog tajkuna pretvore u demokratskog političara".

"Sastanak bi bio održan u Beogradu, a Stanivuković se u trenucima iskrenosti hvalio pred saradnicima da 'ne žali para'. Hitnost u slučaju mladog manipulanta Stanivukovića, koji je svoju političku karijeru vezao za još nerazjašnjenu smrt banjalučkog mladića Davida Dragičevića, zloupotrebljavajući ovu tragediju, posebno je preduzeta kada je Stanivuković izjavio da će uskoro sa još nekim poslanicima PDP-a doći na proteste opozicije protiv Aleksandra Vučića u Beograd, nudeći Aleksandri Јerkov 100.000 evra pomoći za organizaciju protesta. U iščekivanju finiša nastavak u preobraćanju tajkuna u demokratskog političara slijedi", piše u tekstu.