X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/02/2019 |  11:17 | Izvor: SRNA

Ljajić: Zbog taksi šteta 90 miliona evra

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je zbog prištinskih taksa od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, na samoproglašeno Kosovo i Metohiju plasirano 90 miliona evra manje robe nego u istom periodu lani.
Rasim Ljajić - Foto: TANЈUG
Rasim LjajićFoto: TANЈUG

- Mi ćemo do 21. februara imati tačan bilans stanja koliko je manje robe izvezeno, a do sada je, za ovih 80 dana, oko 90 miliona evra manje robe plasirano na Kosovo i Metohiju nego u istom periodu prošle godin - rekao je on.

Ljajić je za televiziju "Pink" napomenuo da je trgovina svedena na minimum, dok istovremeno "šverc-komerc radi", jer srpske robe ima na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da srpske robe ima na jugu Kosmeta i to čak i u prodavnicama koje drže Albanci, a da se, kako je naveo, sumnja "da srpska roba ide u Crnu Goru, Hrvatsku i Makedoniju" a zatim na Kosovo i Metohiju.

- Ekonomska šteta je evidentna, ali takse su izazvale pre svega ozbiljnu političku krizu i na Kosmetu" i ne znamo da li će pre biti ukinute takse ili će pasti vlada u Prištini - rekao je Ljajić.

On je ocijenio i da je dobro to što je po prvi put "postignut konsenzus" u međunarodnoj zajednici da takse ne vode nikud i da ozbiljno ugrožavaju nastavak dijaloga.

Ljajić je rekao da je bitan i stav SAD po tom pitanju, koje su osudile uvođenje taksa i više puta pozvale Prištinu da ih ukine kako bi dijalog sa Beogradom bio nastavljen.