latinica  ћирилица
11/02/2019 |  14:25 | Autor: SRNA

Ćulum: Pojačan pritisak migranata na području Gradiške, Prijedora i Banjaluke

U BiH je u ovoj godini ušlo 1.045 migranata, a u posljednje vrijeme jača pritisak u vezi sa njihovim kretanjem na području Gradiške, Prijedora i Banjaluke, rekao je Srni direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.
Darko Ćulum (foto:mojkontakt.com) -
Darko Ćulum (foto:mojkontakt.com)

Ćulum je poslije sjednice Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH u Sarajevu izjavio da je iz kontingenta migranata koji su do juče ušli u BiH njih 868 izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil.

Prema podacima bezbjednosnih institucija, dodao je Ćulum, u BiH trenutno boravi 3.940 migranta.

- U posljednje vrijeme bilježimo poseban pritisak na području Gradiške, Prijedora i Banjaluke odakle traže izlaz da bi krenuli ka zemljama EU. Osim uznemiravanja građana nisu zabilježeni veći incidenti, ali su migranti izuzetno nervozni i drski u kontaktu sa policijskim službenicima - naglasio je Ćulum.

On je ponovio da je veliki problem u vezi sa procesuiranjem migranata koji vrše krivična djela.

- Oni moraju biti procesuirani bez obzira na to da li je poznat ili ne njihov identitet. Ove godine su evidentirana četiri krivična djela koja su počinili migranti, a policija Srpske je otkrila i jedno krivično djelo koje se odnosi na krijumčarenje migranata - istakao je Ćulum i dodao da će insistirati kod partnerskih agencija da pitanje procesuiranja bude uređeno.

Ćulum je rekao da je na sjednici Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH konstatovano da je migrantima pružena adekvatna zdravstvena, humanitarna i druga pomoć tokom boravka u BiH.