latinica  ћирилица
11/02/2019 |  14:40 ⇒ 16:08 | Autor: SRNA

Pripadnici četiri kantonalna MUP-a u potrazi za Gačićem

Operativnom akcijom potrage za višestrukim ubicom Edinom Gačićem, koji je već sedam dana u bjekstvu, rukovodi Federalna uprava policije u saradnji sa MUP-ovima Sarajevskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.
Edin Gačić (foto:insajder.in) -
Edin Gačić (foto:insajder.in)

- U akciju se juče uključio i tim Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH i  zajednički vrše pretres objekata i područja u Suhodolu, prema Kiseljaku i Kreševu. To područje nadlijeću helikopter i dronovi. Јedinice MUP-a Srednjobosanskog kantona pregledaju područje Kreševa do Lepenice i idu u susret policajcima koji pretražuju područje u Sarajevskom kantonu - rekao je zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman za federalne medije.

Korman je dodao da je u kontaktu sa Policijskom upravom Istočno Sarajevo čiji pripadnici pregledaju područje svog djelovanja i  istakao da se provjeravaju i dojave građana o mogućem kretanju odbjeglog Gačića.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, a nakon obavljenih razgovora sa osobama koje su bile u zatvoru sa Gačićem, portal "Kliks" prenosi da sve ukazuje na to da je on pomno planirao svoj krvavi pohod.

Tako je Gačić, koji je iz zatvora izašao u julu 2017. godine, u zatvoru trenirao i vježbao svoje tijelo da izdrži u ovakvim situacijama, sa minimalno hrane i vode.

- Bio je pripadnik `El mudžahedin` jedinice, a ko zna ko ga je sve obučavao. Da je dobro obučen pokazuje njegovo ponašanje. On se kreće uz prugu i ne ostavlja trag, a od ranije znamo da je za prebacivanje koristio voz. Po konfiguraciji tijela se vidi da je dobro treniran i zbog toga preživljava - rekao je ovaj izvor.

Policijski službenici su pronašli tragove koji ukazuju na to da je bio na određenim lokacijama, ali je još na korak ispred njih.

Prema istom izvoru, on je asocijalna osoba, psihopata i šizofrenik, ali vrlo dobro zna šta radi i uživa u tome, jer se to vidi po načinu ubijanja.

Policijski službenici su sve resurse i ljudstvo uložili u potragu za ovim opasnim ubicom. Stigla je i pomoć iz drugih kantona Federacije BiH i do podneva je na terenu već novih 130 policijskih službenika.

Odbjegli višestruki ubica Edin Gačić /42/ osumnjičen je da je u subotu, 9. februara, ubio pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića na lokalitetu Suhodol u blizini Tarčina.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo raspisala je operativnu potragu za Gačićem u kojoj se navodi da je naoružan i opasan.

Gačić, koji je u ratu bio pripadnik zloglasnog odreda "El mudžahedin", 1998. godine ubio je bivšeg saborca, a 2002. godine svoju majku.

On je prošle sedmice na području opštine Konjic ubio Sauda Sultanića i od tada je u bjekstvu.