X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/02/2019 |  15:29 ⇒ 16:01 | Izvor: SRNA

Pantić: Film o Stepincu treba da alarmira javnost u Srpskoj

Film o kontroverznom hrvatskom biskupu Alojziju Stepincu, prikazan na programu Hrvatske televizije, predstavlja pokušaj falsifikovanja istorije i trebalo bi da alarmira cjelokupnu javnost u Republici Srpskoj, istoričare, arhivare i političare, rekao je predsjednik Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina "7. februar 1942. godine" Nebojša Pantić.
Alojzije Stepinac (foto:Profimedia, Privatna arhiva) -
Alojzije Stepinac (foto:Profimedia, Privatna arhiva)

Pantić je rekao Srni da je ovaj film običan pamflet, te pokušaj Hrvatske da falsifikovanjem istorije, dokumenata i tendencioznim izjavama u javnosti o Stepincu, koji je bio saučesnik zločina, bude stvorena slika o njemu kao o svecu.

- Film ostavlja gorak utisak na sve potomke žrtava ustaškog zločina - rekao je Pantić.

On je naveo da najnovije prikazivanje ovog filma predstavlja pokušaj oslobađanja Stepinca odgovornosti od učestvovanja u zločinu tokom Drugog svjetskog rata.

Dokumentarno-igrani film "Alojzije Viktor Stepinac", u produkciji Hrvatske radio-televizije, pretpremijerno je prikazan u Nadbiskupsko-pastoralnom institutu na Kaptolu, a premijerno je prikazan sinoć na Prvom programu ove televizije.

Udruženje "7. februar 1942. godine" formirano je nedavno u Banjaluci, a baviće se prikupljanjem dokumentacije o ustaškom zločinu nad Srbima u selima Drakulić, Šargovac i rudniku Rekovac u Drugom svjetskom ratu sa ciljem da bude napravljen dokumentarno-muzejski prostor.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.

Ustaše su ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama i noževima pod komandom Јosipa Mišlova i petrićevačkog župnika fra Vjekoslava Filipovića iz garde Ante Pavelića takozvanog "Tjelesnog zdruga".

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja bude služen parastos u Drakuliću.