X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/02/2019 |  16:16 | Izvor: TANЈUG

Tajani naljutio Hrvate i Slovence izjavom o Istri

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani razbjesnio je Hrvate i Slovence, jer je na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.
Antonio Tajani (Foto: etf.europa.eu) -
Antonio Tajani (Foto: etf.europa.eu)

- Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija - rekao je Tajani u govoru povodom Dana sjećanja na žrtve eguzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije, prenosi zagrebački Indeks.

On je na svom Fejsbuku objavio i video sa ceremonije u kome je rekao da danas odaje počast palim žrtvama mržnje prema Italijanima, koje su počinili "oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu" i dodao da će u Evropskom parlamentu podsjetiti na "tragediju vezanu za Trst".

On je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana, kao i da u tom gradu puno patili iako su bili prisiljeni da napuste područje u kome su živjeli.

- Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobijedili i zato danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspjeli smo da izbjegnemo da se zauvijek ugasi svjetlo nad događajima u Trstu - rekao je Tajani.

Takođe, on je podsjetio da se ne smije dopustiti da se u Venecueli u kojoj živi puno Italijana ponovi "komunistička diktatura kao Titova".

Indeks navodi da je ideja o italijanskoj Istri i Dalmaciji bila jedno od glavnih načela italijanskog fašizma nastalog 20-ih godina prošlog vijeka, te podsjeća da se tajnim Londonskim ugovorom iz 1915. godine Italija obavezala da će ratovati na strani Antante, ali je zauzvrat tražila veliki dio istočnojadranske obale koja je u to vrijeme bila dio Austro-ugarske monarhije, a nakon rata, novembra 1918. godine, italijanska vojska okupira je veliki dio Dalmacije.

Dvije godine kasnije potpisan je Rapalski ugovor između tadašnje Kraljevine SHS i Italije, po kome su Italiji pripali Trst, Gorica, Gradiška i dio Kranjske, Istra, Zadar, ostrva Cres i Lošinj, Lastovo i Palagruža.

Nakon Drugog svjetskog rata Dalmaciju i Istru oslobađaju partizani.