X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/02/2019 |  16:28 ⇒ 16:36 | Izvor: TANЈUG

Tajani: Nema izvinjenja Hrvatskoj i Sloveniji!

Predstavnik kabineta predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija izjavio je danas da njegova izjava, da su Istra i Dalmacija italijanski, nije dobro interpretirana, da nije mislio ništa loše i da se neće izviniti zbog nje, prenosi Tanjug.
Antonio Tajani - Foto: Screenshot/YouTube
Antonio TajaniFoto: Screenshot/YouTube

"On nikada nije rekao da su Istra i Dalmacija dio Italije. Bilo bi ludo to tvrditi. Istra i Dalmacija su Hrvatska", rečeno je za hrvatski sajt Indeks u Tajanijevom kabinetu.

Tajani je u nedjelju prisustvovao ceremoniji povodom Dana sjećanja u okolini Trsta i održao govor tokom kojeg je uzviknuo: "Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija!", što je izazvalo brojne reakcije u Hrvatskoj i Sloveniji.

Iz Tajanijevog kabineta su poručili da je on govorio u istorijskom kontekstu.

"To je prepoznavanje istorije i važno je da svi znaju istoriju kako ne bismo stare greške ponavljali u budućnosti. Nije korektno reći da je Tajani ikoga optuživao ili pravio podjele, on je komemorirao žrtve italijanske strane, ali i sve žrtve tog nesrećnog perioda", rečeno je u kabinetu, uz komentar da su svjesni da su Istra i Dalmacija sada dio Hrvatske i da je Tajani govorio o "onom vremenu".

"Komemorirali smo to vrijeme u kojem se to dogodilo. Govorio je o tom ratnom vremenu u kojemu su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Italijani izbjegli iz Dalmacije. Rat je loš za sve. Tajani nije govorio o sadašnjosti, pa on je glasao da Hrvatska uđe u EU", rečeno je u kabinetu.