X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/02/2019 |  17:17 ⇒ 17:18 | Izvor: SRNA

Istočno Sarajevo: Policija spremna da pruži podršku u potrazi za Gačićem

Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo svakodnevno su u kontaktu sa policajcima iz Federacije BiH koji tragaju za višestrukim ubicom Edinom Gačićem i spremni su da im pruže podršku ukoliko bude potrebno, izjavio je za Srnu načelnik ove uprave Branimir Šehovac.
Policija Republike Srpske - Foto: RTRS
Policija Republike SrpskeFoto: RTRS

On je naveo da su na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo preduzete dodatne mjere i aktivnosti, kao što su učinile i ostale policijske agencije u BiH nakon informacije da je višestruki ubica na slobodi.

- Za sada nema konkretnih detalja. Sa kolegama iz FBiH razmjenjujemo informacije i ukoliko saznamo da je Gačić prešao na područje koje operativno pokrivamo sigurno je da bismo preduzeli i dodatne aktivnosti. Kolege iz FBiH još nisu tražile nikakvu podršku od Policijske uprave Istočno Sarajevo, ali smo im na raspolaganju ukoliko bude potrebno - rekao je Šehovac.

Edin Gačić je prošle sedmice na području opštine Konjic ubio Sauda Sultanića i od tada je u bjekstvu.

Gačić je osumnjičen da je u subotu, 9. februara, ubio pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića u mjestu Suhodol kod Tarčina, zbog čega je Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo istragu.

U operativnoj potrazi za Gačićem, koju je raspisala Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, navodi se da je naoružan i opasan.

Operativnom akcijom potrage za Gačićem, koji je već sedam dana u bjekstvu, rukovodi FUP u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Sarajevskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U akciju se juče uključio i tim Agencije za istrage i zaštitu BiH, te zajednički vrše pretres objekata i područja u Suhodolu, prema Kiseljaku i Kreševu.

To područje nadlijeću helikopter i dronovi.

Gačić, koji je u ratu bio pripadnik zloglasnog odreda "El mudžahedin", 1998. godine je ubio bivšeg saborca, a 2002. godine svoju majku.