X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/02/2019 |  18:36 ⇒ 20:48 | Izvor: SRNA

Ljah Brahimaj dobio poziv za saslušanje u Hagu

Bivši pripadnik terorističke OVK-a Ljah Brahimaj izjavio je da je dobio poziv tužilaštva Specijalnog suda za zločine OVK-a u Hagu za saslušanje tokom marta i potvrdio da će se odazvati.
Grb tzv. OVK (Foto: Flickr/Adam Jones) -
Grb tzv. OVK (Foto: Flickr/Adam Jones)

"Dobio sam poziv za saslušanje i ja ću se odazvati", rekao je Brahimaj novinarima u Prištini.

On nije otkrio u kojem svojstvu će biti saslušan u Specijalnom sudu za zločine OVK-a u Hagu, gdje će se suditi pripadnicima terorističke OVK za zločine koje su počinili nad Srbima i nealbancima od početka 1998. godine do kraja 2000. godine.

Brahimaj je 2011. godine u Haškom tribunalu osuđen na šest godina zatvora.

Specijalni sud za zločine OVK osnovan je nakon izvještaja Dika Martija Savjetu Evrope iz 2011. godine u kojem su navedeni brojni zločini počinjeni nakon povlačenja srpskih snaga bezbjednosti sa Kosova i Metohije 1999.
godine.

Marti je označio niz komandanata terorističke OVK kao organizatore otmica i likvidacija nekoliko stotina Srba, Roma i nelojalnih Albanaca između 1999. i 2000. godine i ilegalnoj trgovini organima.

Vlasti samoproglašenog Kosova su pod pritiskom iz Brisela i Vašingtona donijele zakone o formiranju suda, koji formalno funkcioniše u okviru kosovskog pravosuđa, ali mu je sjedište u Hagu i svi tužioci i sudije su međunarodni pravnici.