latinica  ћирилица
11/02/2019 |  19:01 ⇒ 12/02/2019 | 08:49 | Autor: RTRS

Skandalozno zviždanje na otvaranju EЈOF-a bez osude Sarajeva

U Sarajevo je nakon tri i po decenije ponovo stigla olimpijska baklja. Skandalozno zviždanje na otvaranju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala, tokom obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika, još jednom je potvrdilo da tamo gdje prestaje razum, počinje BiH.

Umjesto slavljenja olimpijskog duha, u Sarajevu su sinoć preovladali lokalni animoziteti. Bilo je na otvaranju EЈOF-a mnogo aplauza i mnogo zvižduka, kaže predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik koji je primijetio aplauz "kosovskoj", ali i zvižduk delegaciji Srbije.

- Što se mene lično tiče, ja sam imao obavezu kao predsjedavajući Predsjedništva da se obratim tom skupu i to sam prihvatio. Vjerujem da za ono što sam rekao i učinio nije bilo razloga za nezadovoljstvo, a oni koji su uradili tako nešto - to je njihovo opedjeljenje. Želim da Igre proteknu u najboljoj mogućoj atmosferi i da nakon sedam dana, u petak, imamo iza sebe odličnu manifestaciju i to je ono što je najvažnije - rekao je Dodik.

Premijer Srpske Radovan Višković ističe da na takvom događaju takav gaf dovoljno govori sam za sebe. Višković kaže da je smatrao da je EЈOF dobra prilika da se pokaže da mogu biti realizovani zajednički projekti i afirmisani svi potencijali.

- Ovo je bila prilika da naše turističke i ostale sadržaje prezentujemo, ali smo izgleda dovoljni sami sami. Ponavljam, tamo gdje prestaje razum počinje BiH - kaže Višković.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ističe da je Sarajevo tijesno i da ne prihvata nikog drugačijeg i drugog, te da zato postoji toliki otpor ljudi iz Republike Srpske prema njemu.

- To je Sarajevo, tijesno, skučeno, nesposobno da prihvati ispruženu ruku, nesposobno da razumije da postoje stvari, momenti i događaji kada ne trebate da pokazujete lošu stranu svog lica ili onu ružnu stranu medalje. Ono što je važno jeste da je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, srpski član Predsjedništva, svoj posao odradio onako kako to treba, kao što to i rade ozbiljni državnici - rekla je Cvijanovićeva.

Da je Dodikov govor sa porukama mira, uvažavanja i tolerancije zaista bio dostojan najvećih političara i svjetskih lidera, smatra sociolog Sanja Vlaisavljević, koja ističe da je sinoćni zvižduk upućen legitimno izabranom predsjedavajućem Predsjedništva nešto najskandaloznije što se moglo desiti u Sarajevu.

- Riječ je o eklatantnom primjeru izliva nacionalizma i moramo se složiti izliva bošnjačkog nacionalizma. Neki kažu da je to naprosto netačna definicija i da nije tačno da je riječ o tome, pa hajde da onda da se našalimo - došli Srbi u Sarajevo da naprave diverziju i da zvižde Miloradu Dodiku. Ako njega ne možemo prihvatiti, onda imamo problem očito i sa prihvatanjem Srba u BiH, jer oni su dali njemu većinski glas - smatra ona.

A još veća bruka od sinoćnjeg zviždanja, jeste današnja tišina i apsolutni nedostatak osuđivanja onog što se desilo, ističe Vlaisavljević. I jeste Sarajevo pritisla tišina, ali ne i društvene mreže. Јedan od najcitiranijih postova jeste i onaj novinarke i članice SBB-a Sanele Prašović-Gadžo, koja je istakla da se srami Sarajeva. "Došli ste na grande sportski događaj, a ne u Čevljanoviće", dodala je Gadžo, koja zviždanje Dodiku ocijenjuje primitivizmom, a njemu, kaže, svaka čast što je do kraja održao govor i otvorio EЈOF.