latinica  ћирилица
14/02/2019 |  11:40 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

Koncert Aleksandra Hadži - Đorđevića u Muzeju Hercegovine

U Galeriji Muzeja Hercegovine, za sve ljubitelje akustične gitare upriličen je koncert Aleksandra Hadži - Đorđevića, profesora Fakulteta muzičke umjetnosti iz Beograda.

Ovo je četvrto gostovanje poznatog gitariste u gradu na jugu Srpske, a u organizaciji Muzičke škole Trebinje i Muzeja Hercegovine.

Tokom jednočasovnog programa jedan od značajnijih umjetnika klasične gitare u Srbiji, Aleksandar Hadži - Đorđević prisutne Trebinjce počastio je kompozicijama iz 17. vijeka.

Inače, na svakom njegovom predstavljanju, kaže, program bude raznolik, propraćen hronološki, i cijeli repertoar gitare koji seže daleko u prošlost, trudi se da predstavi publici.

- Uvijek se trudim da predstavim najširi mogući repertoar koji obuhvata gitaru. Svirao sam nešto od baroka, romantične kompozicije Šuberta, do klasične španske kompozicije - kaže Hadži - Đorđević.

U sklopu dvodnevne posjete Trebinju, Đorđević je održao i master klas učenicima sa Odsjeka gitare u Muzičkoj školi Trebinje.

- Profesor je izrazio želju da radi i sa učenicima i da na taj način prati naš odsjek gitare. Radio je sa učenicima Osnovne i Srednje muzičke škole, istakla je Dušanka Babić, direktor Muzičke škole.

Aleksandar Hadži - Đorđević školovao se na Muzičkoj akademiji u Pragu u klasi profesora Šćepana Raka i Martina Mislivečeka.

Njegova umjetnička djelatnost odvija se paralelno i podjednako uspješno na dva kolosijeka - kao profesora gitare, pedagoga i kao koncertnog gitariste.

Nakon koncerta u Galeriji Muzeja Hercegovine, Đorđeviću u martu predstoji američka turneja.