latinica  ћирилица
14/02/2019 |  16:19 | Autor: SRNA

Vučević: Novi Sad - nosilac prestižne evropske titule

Novosadski gradonačelnik Miloš Vučević danas je, povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije, predstavio na prijemu u Beču grad Novi Sad, kao aktuelnu Omladinsku prijestonicu Evrope /OPENS 2019/.
Novi Sad - Foto: RTRS
Novi SadFoto: RTRS

To je ujedno bilo prvo zvanično predstavljanje Novog Sada kao nosioca te prestižne evropske titule, saopšteno je na sajtu gradske uprave.

- Projekat OPENS 2019. godine je naš projekat za budućnost. Želimo da u ovoj i u svim predstojećim godinama, svojim primjerom pomognemo razvoju i poboljšanju uslova života za mlade u cijeloj Srbiji - naveo je Vučević.

On je naglasio da u Novom Sadu odrastaju fenomenalni ljudi koji ne sjede i ne čekaju da im neko pruži šansu, već se za bore da bi je iskoristili šansu za opšte dobro, za razvoj celokupne zajednice i za još bolje uslove koje će imati generacije poslije njih.

Prema njegovim riječima, Novi Sad je otvorio vrata za sve kreativne, dobronamjerne ljude koji mladost i obrazovanje vide kao najveći potencijal za razvoj i žele da to iskoriste za zajedničku budućnost.

On je precizirao da Novi Sad ima aktivnu Kancelariju za mlade, Novosadski omladinski forum, te da mladi učestvuju u komisijama za dodjelu sredstava za razne projekte.

- Novi Sad, prije svega, ima uređen sistem i nekoliko puta duplirane iznose za finansiranje projekata u oblasti omladinske politike. Grad je i nosilac duple krune - Omladinska prestonica Evrope 2019. i Evropska prestonica kulture 2021. godine. To je grad velikih šansi u kojem energija i sinergija mladih čine da grad nezaustavljivo napreduje - naveo je on.

Vučević je dodao da, prema tome, nije iznenađujuće to što je najbolji svetski turistički magazin i turističkih izdavač "Lonli planet" /Lonely Planet/, stavio Novi Sad na treće mesto globalne liste najpoželjnijih turističkih destinacija u 2019. godini, uz obrazloženje da je evropska prestonica kulture i omiljen grad mladih ljudi.

Novosadski gradonačelnik iskoristio je priliku da više od 600 diplomata, predstavnike OEBS-a, austrijskih državnih organa upozna o najvažnijim projektima Novog Sada i da ih pozove da posjete čuvenu Srpsku Atinu i sami uvide zbog čega je grad zaslužio prestižne evropske titule.

Ambasada Srbije u Austriji organizovala je danas povodom državnog praznika Srbije, prijem za najviše zvaničnike i to u jednoj od najreprezentativnijih sala u Beču.

Dan državnosti Srbije obilježava se u znak sjećanja na Sretenje, 15. februar, 1804. godine kada je u Prvom srpskom ustanku počelo oslobađanje od Turaka, te na isti datum iz 1835. godine kada je donesen prvi moderni ustav Srbije - Sretenjski ustav.