latinica  ћирилица
15/02/2019 |  14:20 | Autor: SRNA

Predloženo ukidanje prvostepene presude Sanjinu Sefiću

Tužilaštvo Federacije BiH predložilo je Vrhovnom sudu FBiH da ukine prvostepenu presudu Sanjinu Sefiću koji je prošle godine osuđen na 14,5 godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj su poginule studentkinje Selma Agić i Edita Malkoč, te da suđenje bude ponovljeno.
Sanjin Sefić  (Foto:nezavisne.com) -
Sanjin Sefić (Foto:nezavisne.com)

U krivičnom predmetu protiv Sefića, federalno tužilaštvo predložilo je da žalbe tužioca i oštećenih budu uvažene, da bude ukinuta prvostepena presuda i predmet vraćen Kantonalnom sudu na novo suđenje.

Predloženo je i da žalba branioca optuženog Sefića bide odbijena kao neosnovana, saopšteno je iz Tužilaštva FBiH.

Sanjin Sefić je 10. oktobra 2016. godine u Sarajevu, vozeći automobil "golf šest" brzinom od oko 105 kilometara na čas i prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega je pobjegao.

On je 12. oktobra 2016. godine uhapšen u Novom Sadu, a 9. januara 2017. godine izručen pravosuđu BiH.

Postupak protiv Sefića i njegovih saučesnika počeo je 21. marta 2017. godine pred Kantonalnim sudom, da bi četiri mjeseca nakon početka sudskog procesa, glavni pretres bio ponovljen zbog zakonskih posljedica odgađanja nekoliko ročišta.

Sefić je presudom Kantonalnog suda u Sarajevu od 26. septembra proglašen krivim za teško krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja i neukazivanje pomoći povrijeđenom licu nakon saobraćajne nesreće, te osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 14,5 godina.

Njegova sestra Sara Sefić, te Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, koji su bili osumnjičeni da su mu pomagali da pobjegne iz BiH, oslobođeni su optužbi.