latinica  ћирилица
15/02/2019 |  15:43 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Ribnik bilježi sve veće posjete turista

Ribnik ima veliki turistički potencijal koji treba razvijati i u tom smjeru omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, zaključeno je prilikom nedavne posjete predjednice Republike Srpske Željke Cvijanović ovoj opštini. S jedne strane bogatstvo šumom i vodom, a sa druge netaknuta priroda razlozi su sve češćih posjeta turista iz cijelog svijeta.

Rijeka Ribnik svrstana je među pet svjetskih destinacija za razvoj flaj fišinga.

Iako tokom naše posjete turista nije bilo, ovdje ljubitelji mušičarenja, iz cijelog svijeta, uživaju u uslugama profesionalnih vodiča uz bogatu gastronosmku ponudu i boravak u luksuznim kućama na rijeci u skladu sa najvišim standardima.

- Osnova našeg posla je ribolovni turizam, flaj fišing turizam, uglavnom se ljudi vraćaju zbog rijeke jer ovakva rijeka ne postoji nigdje, tako kratka, a puna autohtone ribe koja nije poribljavana", kaže Duško Risović iz Ribnika.

Nebojša Karać, zamjenik gradonačelnika opštine Ribnik, kaže da je u posljednjih deset godina urađeno mnogo infrastrukturnih projekata.

- Nismo bili u mogućnosti da se posvetimo dovoljno turizmu, mada smo znali sa kojim potencijalima raspolažemo. Mislkim da je sada trenutak da u narednom periodu napravimo strategiju razvoja turizma i da na tom planu privučemo što više turista- rekao je Karać.

Vlada Srpske, posljednjih deset godina, u opštinu Ribnik uložila je preko 25 miliona KM.

U cilju ekonomskog rasta u narednom periodu planirano je formiranje radne grupe.

- Da vidimo šta su to to zapravo naše mogućnosti, a njih je mnogo ovdje u opštini, na koji način se usmjeriti u oblasti turizma i od toga napraviti sigurna mjesta za zapošljavanje i ne samo popularizovati ovu opštinu koja je prelijepa i ima prelijepe resurse, nego vidjeti na koji način staviti to u funkciju dodatnog zapošljavanja- istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

U narednom periodu, u planu je formiranje regionalne Turističke organizacije opština Ribnik, Istočni Drvar, Bosanski Petrovac i Mrkonjić Grad, kako bi ljepote ovog dijela Srpske bile bolje pozicionirane na turističkoj karti.