latinica  ћирилица
15/02/2019 |  16:01 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Trivić: Vlada i Trebinje zajedno formiraju centar za talente

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, u Trebinju se sastala s predstavnicima Gradske uprave, školskih i kulturnih ustanova ovog grada. Najviše je bilo riječi o realizaciji formiranja centra za talente u Trebinju, ulaganjima Vlade Srpske u razvoj područnih i seoskih škola, ali i podršci trebinjskim kulturnim manifestacijama.

Centar za talente, čije bi formiranje uskoro trebalo da počne u naselju Zgonjeno kod Trebinja jedan je od značajnijih projekata grada koji podržavaju i lokalne i republičke vlasti, istakla je ministarka Trivić tokom posjete Osnovnoj školi "Vuk Karadžić".

- Moramo da prepoznamo talente, da ih usmjeravamo, vodimo i povezujemo, tako da napravimo njihove korake razvojnog puta, jer su to generacije koje će za 20 godina voditi Republiku Srpsku. Naš cilj je da okupimo svu talentovanu djecu iz Republike Srpske, ali i da otvorimo međunarodno odjeljenje, kako bi okupljali i djecu iz regiona- istakla je Trvivićeva.

Dio sredstava za Centar za talente obezbijeđen je i kroz Fondaciju "Risto i Trifun Petrović" iz Beograda.

- Upravni odbor Fondacije čine članovi školskog odbora. U njenom sastavu je područno odjeljenje u Zgonjevu. Mislimo da zajedno možemo da formiramo centar za talente gdje ćemo na najbolji mogući način učenike "zaraziti" naukom- rekao je Dragan Mrdić, direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" Trebinje.

Trivićeva je, nakon sastanka sa zamjenikom gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurićem, istakla da je grad spreman da primijeni dualnu politiku obrazovanja, čime će biti kreirana upisna politika u skladu s potrebama tržišta u lokalnim zajednicama.

- Obrazovni sistem treba da sarađuje sa poslovnom zajednicom, jer onaj kadar koji ćemo proizvoditi u našim školama, jeste onaj koji treba da bude kreiran sa potrebama rada, kako bismo zaposlili buduće generacije- naglasila je Trivićeva.

Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja naveo je da je dogovoreno da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske finansijski podrži "Dučićeve večeri poezije", jer, kako je rekao, to je manifestacija, ne samo grada Trebinja, nego ponos cijele Republike Srpske.

Trivićeva je rekla da će resorno ministarstvo finansijski podržati "Dučićeve večeri poezije", navodeći da brojni festivali u ovom gradu doprinose posjeti značajnih imena, kako domaće i regionalne, tako i svjetske kulturne scene.