latinica  ћирилица
15/02/2019 |  16:21 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Bijeljina: Novi nameti građanima- taksa za održavanje sistema vodomjera

U Bijeljini novi nameti za građane – ovaj put za vlasnike kuća u kojima niko ne živi. Preduzeće "Vodovod i kanalizacija" uvelo im je naknadu za održavanje sistema, od 6,32 KM. Dok građani negoduju i većina isključuje vodu, u "Vodovodu i kanalizaciji" tvrde da su u skladu sa zakonom uveli taksu samo na one vodomjere gdje nema potrošnje vode, da bi obezbijedili nesmetano poslovanje i vraćanje kredita za izgradnju kanalizacione mreže.

Skoro četvtrtina korisnika ne živi u Bijeljini. Broj potrošača je povećan, a prihodi su ostali isti, pa Vodovod ne može više vlastitim sredstvima održavati sistem.

Vlasnike napuštenih kuća neprijatno su iznenadili januarski računi za vodu. Osim 2,87 KM, koliko su plaćali za vodomjernu jedinicu, uvedena im je i naknada za održavanje sistema, pa je krajnja cifra četvorostruko uvećana.

Dušanka Topalović koja je nakon smrti sestre i zeta preuzela brigu o napuštenoj kući jer su nasljednici u inostranstvu, pita na osnovu čega je uveden još jedan namet, kada nema potrošnje vode.

U Vodovodu joj je rečeno da može da odjavi vodomjer, ali ponovno prijavljivanje se plaća.

Novouvedena naknada iznenadila je i Udruženje potrošača, jer nije predočena Savjetu za zaštitu potrošača ekonomskih usluga grada Bijeljina, koji daje saglasnosti na povećanja cijena.

- Niko ne poštuje član 49 Zakona o zaštiti potrošača, a on je decidan i kaže da potrošač može da plati samo ono što se očita na mjernom instrumentu, i nema obavezu ništa drugo- ističe Јovan Vasilić, Udruženje potrošača "Zvono".

Odbornici opozicionog SNSD-a tražiće da se preispita zakonitost uvođenja ove naknade.

- Postavlja se pitanje kakav je pravni osnov te odluke i da li je to isti princip povišenja cijene na jedan perfidniji i drugačiji način- kaže Dragan Knežević, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina.

U Vodovodu, međutim, tvrde da je sve u skladu sa zakonom. Od 33.000 korisnika, taksom je obuhvaćeno 7.000, čija je potrošnja vode ravna nuli. Oni su, kažu, do sada plaćali samo zakonom određene takse, koje se prosljeđuje drugim institucijama.

Održavanje sistema neophodno je da bi se obezbijedila pitka voda 365 dana u godini, a Vodovod to više ne može vlastitim sredtsvima.

- Svi oni građani koji troše vodu, naravno da neće plaćati taksu zato što plaćaju kroz ostale usluge, samo je u pitanju održavanje sistema i račun koji se odnosi na pružanje te vodne usluge. Sve je urađeno u skladu sa zakonskim odredbama ali opet svako ima pravo da pita i da dobije odgovor, a svi oni građani koji žele da dobiju odgovor na pitanje o čemu se radi, poznat im je naš broj telefona, na koji se jave, dobiju odgovror i korisnici koji budu trošili vodu, neće plaćati tu taksu - ističe Ivana Stanišić, izvršni direktor tehničkog sektora preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

Iako građani plaćaju najskuplju vodu, čija je cijena po kubiku marku i 30 feniga bez PDV-a, u Vodovodu tvrde da štite potrošače i da im je krajnji cilj da imaju što više korisnika.

Međutim, njihov broj će se izgleda smanjivati, jer će većina vlasnika napuštenih kuća odjaviti vodomjere.