latinica  ћирилица
15/02/2019 |  18:53 ⇒ 18:56 | Autor: Agencije

Izložba Lubardinih djela u Parizu

U Francuskoj je otvorena izložba djela jednog od najpoznatijih jugoslovenskih slikara. Posveta gradu koji je mnogo volio i u kome je započeo svoju upečatljivu slikarsku karijeru.
"Kosovski boj" Petra Lubarde - Foto: Novosti.rs
"Kosovski boj" Petra LubardeFoto: Novosti.rs

U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je izložba Patra Lubsarde , jednog od predvodnika jugoslovenske moderne. Pariskoj publici prikazano je dvanaest slika, uz arhivsku građu, iz beogradske Kuće legata.

Filip Brusić Renaud, direktor Kuće legata, istakao je da je otvaranje izložbe Lubardinih djela u gradu koji je mnogo volio i u kome je započeo svoju slikarsku karijeru najbolji način da se simbolično obilježi 45 godina od smrti ovog mnogo puta nagrađivanog slikara u zemlji i inostranstvu.

- Naša ideja je da Petra Lubardu vratimo na međunarodnu scenu. Krenuli smo s vraćanjem fokusa u Srbiji, to smo zatim proširili na region bivše Јugoslavije, a sad smo i u Parizu, na mjestu gdje je Lubarda počinjao, sa Milom Milunovićem i drugim našim velikanima i gdje je dobio prvu od većih nagrada - izjavio je Brusić Renaud.

Istoričarka umjetnosti Dina Pavić naglasila je da Lubardin likovni rad predstavlja refleksiju duhovne klime koja je obilježila epohu, na liniji modernističkih estetika koje su napravile otklon i prodor na jugoslovenskoj sceni početkom pedesetih godina 20. vijeka. Naglasila je da je njegova umjetnost sažimala specifičnost geografskog podneblja, ideološki prihvatljive elemente nacionalne istorije i mitologije, a da je Lubardin izabrani jezik bio na tragu poigravanja između realizma i apstrakcije.

- Uspjesi Petra Lubarde na umjetničkoj sceni i njegova svojevrsna visoko estetizovana asocijativna apstrakcija, postali su dio jugoslovenske kulturne politike, i ponekad su odabrani radovi ovog umjetnika kršili pravilo takozvanog republičkog ključa - rekla je autorka izložbe.

Otvaranju izložbe slika Petra Lubarde, koja će u okviru programa obilježavanja Dana državnosti Republike Srbije, trajati do 20. marta, prisustvovalo je više njegovih pariskih kolega - Vladimir Veličković, Milan Cile Marinković, Ljiljana Pavlović Dir, Vesna Milunović, Јelena Gvozdenović, Pero Nikčević...