latinica  ћирилица
15/02/2019 |  21:23 ⇒ 21:28 | Autor: SRNA

Zvornik: Promovisane knjige "U njedrima zavičaj" i "Dva oka duše"

U zvorničkom Domu omladine večeras su promovisane dvije zbirke pjesama - "U njedrima zavičaj" i "Dva oka duše", autora Nedeljke Borojević koja živi i radi u Njemačkoj.
Zvornik - promovisane knjige "U njedrima zavičaj" i "Dva oka duše" - Foto: SRNA
Zvornik - promovisane knjige "U njedrima zavičaj" i "Dva oka duše"Foto: SRNA

Borojevićeva je rekla da je zbirka "U njedrima zavičaja" inspirisana mještanima Velike Sočanice kod Dervente gdje je rođena.

Navodeći da joj život u tuđini nije bio lak, Borojevićeva je rekla da je Sočanica, koju nosi u srcu, ostala izvor njene snage, bez obzira na to što je sazrijevala, širila vidike i mijenjala lokacije zapadnih civilizacija, koje su joj bile jednako strane.

Borojevićeva je istakla da je Sočaničane utkala u pjesme, koje im istinski pripadaju.

Ona je naglasila da je opjevala i Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg, slave, običaje, čobanice i sve majke sa njihovim radostima i tugama.

- Sočaničani su moja inspiracija, onakvi kakvi jesu, i nijednog u opisima nisam pokušala izmijeniti, niti predstaviti u drugačijem svjetlu, jer su moji i drugih u sjećanju nemam- rekla je Borojevićeva.

Recenzent knjige "Dva oka duše" Željko Đukić napisao je da autorka savršeno vlada percepcijom, a po formi i suštini nameću se pjesme koje kreira kao kratke priče u slobodnom stilu.

Đukić je naveo da je cijela zbirka prožeta jedinstvenom niti, koja je čini poetskom logičkom cjelinom.

Knjige su izašle u izdanju Izdavačke kuće "GrafoMark" iz Laktaša.

Borojevićeva je objavila i proznu trilogiju "Rotkva sa šećerom", "Vrijeme ljubavi" i "Medonosna polja".