latinica  ћирилица
16/02/2019 |  10:37 ⇒ 10:46 | Autor: RTRS

Banjaluka ima najveći mali klub na svijetu

Bez želje da se takmiče za trofeje, novac i opterećenosti koji će završiti na tabeli, grupa entuzijasta i ljubitelja sporta stvorila je FK Rekreativo, po mnogima najveći mali klub na svijetu.
FK Rekreativo (foto: rekreativo.com) -
FK Rekreativo (foto: rekreativo.com)

U banjalučkom naselju Česma, sada već davne 2009. godine, ugašen je FK Sinđelić, a tada još aktivni fudbaleri osnovali su FK Rekreativo, da bi imali gdje igrati i da bi djecu iz naselja odvukli od ulice.

-Znali smo da ne možemo mijenjati svijet, ali možemo napraviti nešto poput fluorescentnih saobraćajnih trakica za djecu u školi u Česmi i da na taj način ukažemo na činjenicu da nema trotoara u naselju - priča Goran Arbutina, predsjednik i jedan osnivača FK Rekreativno.

Nizale su humanitarne akcije Rekreativaca, prve tri godine škola fudbala za djecu je bila besplatna, karta za utakmice se ne plaća osim pred Vaskrs. Tada se održava utakmica humanitarnog karaktera i ulaz se ne plaća novcem već jajima. U proteklih sedam godina prikupili su preko 15.000 vaskršnjih jaja koja su donirali Udruženju samohranih roditelja “Ponos“.

Organizovane su humanitarne akcije, ali je pristizala i podrška, najmanje finansijska, pa su nakon nekoliko godina postojanja za moto kluba počeli koristiti slogan "Ljubav traje". Kako sami kažu najveće zadovoljstvo u čitavoj priči su druženja nakon utakmica, koje su Rekreativci nazvali – treće poluvrijeme.

Ostvarili su kontakte i prijateljstva sa brojnim klubovima u regionu i svijetu. Iako su posljednji u najnižoj ligi Republike Srpske, dječaci iz Rekreativa jedini su iz ovih krajeva igrali protiv vršnjaka iz slavne Barselone. Rekreativci su redovni i na turnirima u Švajcarskoj.

-Јedan od prelomnih trenutaka bio je kada smo čuli da u Banjaluku dolazi Nele iz “No smoking orchestra“. Pili smo kafu i pitao sam – Šta mislite da pokušamo da dovedemo Neleta i da ozvaničimo ime stadiona? Do tada smo iz zeze naš stadion zvali Dr Nele Karajlić. Bila su dovoljna samo dva poziva. Јedan da pozovem organizatora i zamolim da Neletu i njegovom menadžeru prenesu ideju i drugi nakon par dana, u kojem sam dobio odgovor - Može, Nele dolazi kod vas u subotu - prisjeća se Arbutina.

Ipak, najveća zanimljivost Rekreativa je činjenici da su zvanični prijatelji i počasni članovi ovog banjalučkog kluba proslavljeni svjetski asovi poput Messija, Raula, Nikole Karabatića, Rud Gullita, Ronalda De Boera, Predraga Mijatovića i mnogih drugih planetarnih sportskih legendi.

-U ovome nam je najviše pomogao Boris Vrhovac - Vrle, koji je kao fizioterapeut rukometne reprezentacije Katara dolazio do sportskih asova, uručivao im naše članske karte i dresove. Plan je da jednog dana napravimo “Rekreativo – Kuću slavnih“, u kojoj će se naći sve te potpisane članske karte, fotografije, dresovi, majice. Možda to zvuči nerealno, ali to bi bila i jedna od turističkih atrakcija Banjaluke - priča Arbutina.

Kao svaki ozbiljan sportski kolektiv i najveći mali klub na svijetu ima svoju navijačku grupu – Gromada, koja je sa njima od nastanka ove zanimljive banjalučke sportske priče. Da ona nije samo lokalna potvrđuje činjenica da Gromada ima svoju sekciju u Novom Sadu, te da je u Beogradu, po uzoru na Banjaluku, osnovan i RK Rekreativo.

Ove godine Rekreativo obilježiva 10 godina postojanja, a sve humanitarne akcije, putovanja, druženja, počasni članovi kluba, prijateljstva i “treća poluvremena“ mogu da stanu u dvije riječi – ljubav traje.

Izvor: SeeSrpska