latinica  ћирилица
16/02/2019 |  12:58 ⇒ 12:59 | Autor: SRNA

Pens poziva evropske države da priznaju Gvaida

Američki potpredsjednik Majk Pens rekao je danas da Evropska unija mora priznati predsjedavajućeg Nacionalne skupštine Venecuele Huana Gvaida za predsjednika te južnoameričke države.
Majk Pens - Foto: AP
Majk PensFoto: AP

Pens je u svom govoru na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji rekao da Gvaido zaslužuje da ga "ostatak svijeta" prizna, dok je predsjednika Veneceuele Nikolasa Madura nazvao diktatorom koji mora da podnese ostavku. 

- Vrijeme je za iskorak ostatka svijeta. Ponovo stari svijet može da stane u podršku slobode u novom svijetu. Danas pozivam EU da iskorači ka slobodi i prizna Gvaida za legitimnog predsjednika Venecuele- rekao je Pens.

On je naglasio da je vrijeme da se evropske države povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, te ih pozvao na oprez prilikom upotrebe opreme kineske kompanije "Huavej". 

- Vrijeme je da naši evropski partneri stanu uz nas i iranski narod. Vrijeme je da se naši evropski partneri povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom- rekao je Pens.

Prema njegovim riječima, SAD su, takođe iznijele i veoma jasan stav prema svojim bezbjednosnim partnerima po pitanju prijetnje koju predstavlja "Huavej" i druge kineske telekomunikacione kompanije. 

- Moramo zaštiti našu telekomunikacionu infrastrukturu i Amerika poziva svoje bezbjednosne partner da budu oprezni-  dodao je Pens.