latinica  ћирилица
16/02/2019 |  15:08 ⇒ 15:33 | Autor: SRNA

Vučić: Albanci simuliraju nepostojeću realnost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u dosadašnjim razgovorima sa zvaničnicima tokom Minhenske bezbjednosne konferencije stekao utisak da kosmetski Albanci simuliraju realnost koja ne postoji, dok se dobar dio međunarodne zajednice pravi da to ne vidi.
Aleksandar Vučić - Foto: SRNA
Aleksandar VučićFoto: SRNA

- Neko nije potpuno iskren. Svi govore o potrebi ukidanja taksi, ali takse i dalje postoje. Јedino što smo čuli ovdje po tom pitanju je - "hvala vam Srbi što ne uvodite recipročne mjere" - rekao je Vučić novinarima na marginama konferencije.

On je naveo da u simuliranju učestvuje i dio međunarodne zajednice, koji i u Minhenu otvara prostor brojnoj delegaciji Prištine, koja intezivno lobira kod učesnika konferencije.

Vučić je ocijenio da je iz postupaka predstavnika Prištine na konferenciji očigledno da raspolažu neograničenim sredstvima za lobiranje i istakao da su u svom ponašanju izgubili svaku vrstu pristojnosti i diplomatske kulture, a da im neki, poput Ukrajinaca, organizuju radne ručkove sa uticajnim političarima.

- Stotinama hiljada milja smo daleko od bilo kakvog sporazuma - rekao je Vučić.

On je napomenuo da je svoje mišljenje prenio i ruskom i njemačkom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu i Hajko Masu, kao i ostalim zvaničnicima, uključujući Federiku Mogerini i američkog senatora Rona DŽonsona.

Vučić je naveo da Albanci već mjesecima izvode trik u kome Ramuš Haradinaj mjerama stiče unutrašnju popularnost, a Hašim Tači obezbjeđuje međunarodnu podršku tako što govori kako će se postići sporazum.

- Zašto to rade, jasno je - ako sporazuma ne bude, Albanci će reći da su govorili o sporazumu, a da su Srbi bili protiv, jer sve vrijeme govore da je sporazum daleko i da ga neće biti - rekao je Vučić.

Komentarišući prištinsku platformu za pregovore, Vučić je rekao da će Srbija morati da reguje na ono što rade Albanci.

Kako je ukazao, prema toj platformi, Srbija bi trebalo da se saglasi sa svim zahtjevima Prištine, "prizna ih i da oni uđu u UN i da se formira sud za Srbe, a da Priština prizna Beograd".

- Ljudi, jeste li ludi, jeste li bunike jeli? Da se Srbija saglasi sa svim tim, da uđete UN, a da ono što mi dobijemo bude da Priština prizna Beograd i mi treba da budemo srećni, da trčimo od sreće - rekao je Vučić.

On je istakao da je uplašen da bi Prištini "mogle da padnu na pamet još neke groznije ideje".