latinica  ћирилица
16/02/2019 |  15:36 ⇒ 15:43 | Autor: RTS

Preminuo glumac Bruno Ganc

Švajcarski glumac, Bruno Ganc, najpoznatiji široj publici po ulozi Adolfa Hitlera iz filma "Hitler, posljednji dani", preminuo je u petak u svojoj kući u Cirihu.
Bruno Ganc (Foto: zhdk.ch/Ruth Walz) -
Bruno Ganc (Foto: zhdk.ch/Ruth Walz)

Ganc je bio dobro poznat filmski i pozorišni glumac na njemačkom govornom području, a međunarodnu slavu je stekao sedamdesetih godina 20. vijeka ulogama u filmovima Vernera Hercoga i Vima Vendersa. Zapažene uloge ostvario je i u filmovima na engleskom jeziku, posebno u filmu Čitač i Mandžurijski kandidat.

Publika ga, međutim, najviše pamti po maestralnoj ulozi Adolfa Hitlera u filmu "Hitler, posljednji dani". Јedna od scena iz tog filma koja prikazuje razjarenog Hitlera, postala je popularni "mem" na društvenim mrežama širom svijeta i predmet mnogobrojnih parodija na Јutjubu.

Inače film, o Hitlerovim posljednjim danima u berlinskom bunkeru, zaradio je 92 miliona dolara na blagajnama širom svijeta.

U vrijeme smrti Ganc je bio nosilac i najznačajnijeg glumačkog priznanja za umjetnike sa njemačkog govornog područja, "Iffland-Ring"-a. Prsten se prenosi sa jednog na drugog nosioca, no ne zna se kome je Bruno Ganc namjeravao da prenese ovo odličje.