latinica  ћирилица
16/02/2019 |  16:42 ⇒ 18:49 | Autor: SRNA

Lavrov: Moskva spremna za pregovore o produženju START-a

Moskva je spremna za pregovore o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja čiji rok ističe za dvije godine, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov)

- Ruski predsjednik Vladimir Putin u više navrata je rekao da je spreman za pokretanje razgovora o produženju novog START-a. Sporazum ističe 2021. godine i pošto vrijeme leti mi smo sugerisali SAD da treba pokrenuti pregovore zbog razjašnjavanja određenih pitanja za koja smo izrazili zabrinutost - kaže Lavrov.

Šef ruske diplomatije je objasnio da su zabrinutosti usmjerene na odluku SAD da denuklearizuje određene podmornice na nuklearni pogon i teže bombardere.

- U sporazumu je navedena ta vrsta denuklearizacije. Do sada nisu pokretane konsultacije, mada mi nastavljamo sa svojim naporima" - kaže Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije naglasio je da Moskva nema ništa protiv inicijative EU za održanje stabilnosti u Crnom moru, ali da bi Brisel trebalo da poštuje regionalne strukture.

Prema riječima Lavrova, zapadne zemlje žele da sprovedu sopstvena pravila za tumačenje Konvencije o hemijskom naoružanju.

- Oni ne žele da se međunarodno pravo primjenjuje kao što je to definisano Konvencijom o hemijskom oružju, već žele da koriste svoje regulative u tumačenju Konvencije - dodaje Lavrov.

Ruska novinska agencija TASS podsjeća da je Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja u januaru preporučila da bude odobrena inicijativa SAD, Kanade i Holandije da se u aneks Konvencije unesu određene hemijske supstance, kao što je agens upotrebljen u napadu na bivšeg agenta KGB-a Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Јuliju.

Zemlje potpisnice Konvencije imaju rok od 90 dana da razmotre ovu preporuku.