latinica  ћирилица
16/02/2019 |  18:15 ⇒ 21:17 | Autor: SRNA

Han: Sporazum Beograda i Prištine do kraja mandata aktuelne EK

Evropski komesar za proširenje Јohanes Han založio se danas za postizanje kompromisnog sporazuma Beograda i Prištine do kraja mandata aktuelne Evropske komisije, koji ističe ove godine.
Јohanes Han u Minhenu (twitter/JHahnEU) - Foto: Twitter
Јohanes Han u Minhenu (twitter/JHahnEU)Foto: Twitter

Han je na panelu "Bezbjednost u Јugoistočnoj Evropi: dva koraka naprijed, jedna korak nazad" u Minhenu, rekao da je "više nego krajnje vrijeme" da se postigne dogovor, jer je akteulni trenutak povoljan za to.

- Sada imamo trenutak da vrlo brzo postignemo dogovor, jer energija se mijenja... Moramo da pokušamo da napravimo sporazum što prije, ja bih rekao do kraja mandata ove komsiije, jer će se promijeniti tim, gubi se vrijeme, gubi se zamajac, podrška među građanima i državama članicama - rekao je Han.

On je zamolio obje strane da nastave da rade na kompromisnom rješenju, u kojem će obje strane morati da popuste da bi dobile nešto više, prenose beogradski mediji.

- To moraju svi da razumiju. Oslanjam se na vašu posvećenost, ali nije u pitanju samo vaša posvećenost, već i drugih kolega u vašim državama - rekao je Han.

On je rekao da se, prema istraživanjima, 75 odsto građana u regionu zalaže za regionalnu saradnju i da ljude najviše zanima ekonomska situacija, te istakao da je ishod dijaloga Beograda i Prištine ključan ne samo za dvije strane, već i za cio zapadni Balkan i evropsku perspektivu regiona, jer loši odnosi dvije strane mogu da utiču na sve zemlje i stabilnost u cijelom regionu.

- Učestovao sam na različitim panelima sa današnjim sagovornicima, bilo je momenata kada smo bili optimističniji nego danas, ali i dalje sam zahvalan na njihovoj riješenosti da se radi na rješenju - rekao je Han.

On je dodao da su Sjeverna Makedonija i Grčka zasluženo slavili i dodao da građani te dvije zemlje nisu podržavali pregovore na početku, ali da je na kraju ipak postignut sporazum.

- To bi trebalo da pruži određeni optimizam i ohrabri sve nas da pronađemo rješenje - rekao je Han.

Na panelu "Bezbjednost u Јugoistočnoj Evropi: dva koraka naprijed, jedna korak nazad" govorili su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači.