latinica  ћирилица
17/02/2019 |  11:57 ⇒ 12:46 | Autor: RTS

Drecun: Samoproglašeno Kosovo neuspješan zapadni eksperiment

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao da teritorija Kosova i Metohije generator nestabilnosti u regionu i da ne može da dobije puno međunarodno priznanje.

Drecun je, gostujući na RTS-u povodom 11 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, rekao da režim u Turani ima razloga da slavi jer je na dobrom putu da teritoriju KiM nasilno pripoji.

Dodaje da razloga za slavlje imaju i velikoalbanski separatisti, globalna albanska mafija i radikalni islamisti.

Međutim, kaže da nemaju razloga za slavlje oni koji žive na Kosovu i Metohiji, a posebno oni koji nisu Albanci.

Drecun kaže da je riječ o propaloj, neuspješnoj tvorevini i neuspješnom zapadnom eksperimentu.

Poručuje da je Kosovo danas geenrator nestabilnosti u regionu i da ne može da dobije puno međunarodno priznanje.

Kako kaže, sve više država povlači priznanje i danas se formalno 102 države vode da priznaju samoproglašeno Kosovo, ali će i taj broj uskoro opasti.

- Oni nemaju nikakvu mogućnost da napreduju na bilo kom lanu u međunarodnom pravcu - rekao je Drecun ističući da je riječ o potpunom neuspehu lažne tvorevine.

Kada je riječ o unutrašnjem planu, Drecun kaže da mladi žele da odu i podsjeća na talas migracije. Ukazuje na ogromnu nezaposlenost, najveću u Evropi.

"Crna rupa Evrope"

Drecun kaže i da je riječ o crnoj rupi Evrope kada je u pitanju kriminal i korupcija. Dodaje i da su ljudska prava na KiM u kolapsu i potpuno obesmišljena.

Prema njegovim riječima, sprovedeno je brutalno i zločinačno etničko čišćenje Srba i Roma a protjeranima se onemogućava povratak i oduzima im se imovina.

- Srbi su nebezbjedni, nemaju ekonomsu perspektivu, tretiraju se kao građani drugog reda - kaže Drecun i dodaje da Albanci nisu spremni da se suoče sa sopstvenom odgovornoću za zločine nad Srbima.

Kaže da oni nisu spremni da prihvate Srbe i da je pravosuće jednonacionalno i upereno protiv srpskog naroda.

Drecun ukazuje da bi napredak za poboljšanje kvaliteta života na KiM bilo podizanje optužnica od strane specijalnog tužilaštva za zločine terorističke OVK protiv vodećih političara među Albancima.

Napominje da je riječ o pripadnicima bterorističke OVK i da su oni najodgovorniji za užasna ubistva, mučenja, zlostavljanja i etničko čišćenje.

On očekuje da optužnice budu podignute i zato je, kaže, pred Beogradom velika obaveza da prikupi što je moguće više dokaza i da ih preda tužilaštvu.

To bi, navodi Drecun, bio mač da raščišćavanje albanske političke scene, jer ako ljudi poput Haradinaja nastave da destabilizuju situaciju u regionu, Kosovo će nastaviti da bude problem i nečinilac razrješenja nagomilanih problema.

- Ne smijemo da zaboravimo da je Kosovo nosilac velikoalbanskog separatizma u regionu a iza svega stoji režim u Tirani - poručio je Drecun.