latinica  ћирилица
17/02/2019 |  12:35 | Autor: SRNA

Župljanin o migrantima: Građani preventivno da se samoorganizuju

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodan Župljanin savjetuje stanovništvu najizloženijih opština i gradova da se preventivno samoorganizuju i preduzmu mjere samobezbjednosti i samozaštite nakon prvih razbojništava i krađa koje su počinili migranti na teritoriji Republike Srpske.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin je rekao za Srnu da je na tom planu osnovni naredni korak da se o prisustvu migranata odmah i neizostavno obavijesti prva nadležna policijska stanica koja će staviti takva lica pod potpunu kontrolu i preuzeti odgovornost za bezbjednost građana.

Konstatujući da znatan broj migranata iz Afrike i Azije bježi iz matičnih zemalja zbog počinjenih prestupa i krivičnih djela, Župljanin je rekao da se što prije mora doći do detaljnih i preciznih podataka o njihovom broju u BiH, zemljama iz kojih dolaze i razlozima dolaska.

- Treba da se napravi lični karton svakog migranta i da se utvrde istinski motivi njihovog dolaska i namjera. Nakon toga bi trebalo da se napravi plan rada bezbjednosnih službi kako bi stanovništvo bilo sigurno i spokojno - zaključio je Župljanin.

On je dodao da je poznato da se ilegalni migranti pojavljuju noću kada svi spavaju, te da imaju oprobane metode skrivanja.

- Na primjer, na parkinzima ulaze pod cerade kamiona dok su vozači odsutni. Prvenstveno idu prema napuštenim kućama, a ako nemaju tu mogućnost, neće se libiti da idu u kuće u kojima ljudi žive - upozorio je Župljanin.

Tužilac za maloljetnike Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka predložio je u petak 15. februara Osnovnom sudu u Gradišci da se maloljetnom Palestincu čiji su inicijali A.M. /17/ odredi pritvor zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela razbojništvo i krađa.

Ovaj maloljetnik je osumnjičen da je sa državljanima Alžira Јazidom Smatijem i Esadom Lebadom u srijedu, 13. februara, oko ponoći u Gradišci nasrnuo na R.B. u njegovoj kući, kada su mu oduzeli novčanik sa novcem, lična dokumenta, bankovne kartice i mobilni telefon, pa pobjegli. Nakon izvršenja tog krivičnog djela A.M. je ukrao bicikl iz dvorištva kuće u Novoj Topoli.