latinica  ћирилица
17/02/2019 |  12:38 ⇒ 12:44 | Autor: SRNA

Vučić: Tirana i Priština će nastaviti da rade na ujedinjenju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Priština i Tirana nastaviti da rade na ujedinjenju i da takva politika nije više iznenađenje, trenutna nervoza, hir ili ispad zarad domaće javnosti, već njihova pozicija.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Povodom 11 godina od jednostranog proglašenja nezavisnsti Kosova, Vučić je rekao da se Srbija bori da sačuva svoje interese, kao i mir i stabilnost. 

- Oni slave 11 godina nezavisnosti...Naše je da razumijemo albanske interese i da se borimo za srpske i da gledamo da sačuvamo mir i stabilnost - rekao je Vučić novinarima u Minhenu po završetku međunarodne konferencije o bezbjednosti.

On kaže da je tokom boravka u Minhenu uložio maksimalne napore u borbi za srpske interese. 

- Ta borba je teška - rekao je Vučić i dodao da su se kosovski Albanci dobro pripremili i doveli u Minhen 50 do 100 ljudi da za njih lobiraju, kao i da je u to uložen ogroman novac, koji izdvaja albanska dijaspora.

Vučić kaže da je ranije pitao evropske zvaničnike šta će Srbija, EU i svi drugi da rade ako 31. marta više ne bude granice između Kosova i Albanije, ali da na to nije dobio odgovor. 

- Međutim, dobio sam korektan i konkretan odgovor šta bi bilo da mi isto uradimo sa Republikom Srpskom. Nijemci su rekli da u tome i jeste razlika i da zato Srbija ima budućnost, a neke druge zemlje nemaju. Oni znaju da ćemo se mi ponašati ozbiljno i odgovorno i u skladu sa onim što je moguće - rekao je Vučić.

On je napomenuo da u Albaniji i među albanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji dramatično raste podrška ujedinjenju, sa 35 odsto među kosovskim albancima i 40 među Albancima u Albaniji na 72 do 75 odsto.