latinica  ћирилица
17/02/2019 |  13:55 | Autor: SRNA

Dačić: Projekat Prištine doživio potpuni poraz

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je projekat nezavisnog Kosova doživio potpuni poraz, jer bez dogovora sa Beogradom nema rješenja tog pitanja.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

- Јesu li postali članovi UN, OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija, Savjeta Evrope, Uneska, Interpola? Koliko im vremena treba za tako nešto? Taj projekat Prištine je osuđen na neuspjeh, zato je rješenje samo u dijalog - rekao je Dačić u Beogradu na promociji 13 država koje su do sada povukle priznanje samoproglašenog Kosova.

Govoreći o čestitki američkog predsjednika SAD Donalda Trampa povodom Dana državnosti Srbije u kojoj je naveo da Beograd i Priština treba da postignu sporazum koji bi podrazumijevao međusobno priznanje, Dačić je rekao da se stav SAD pomjerio u odnosu na ranije administracije.

- Stav američke administracije po pitanju Kosova i Metohije je sada promjenjen. Dok su ranije administracije od Srbije tražile priznanje nezavisnosti Kosova, Trampova se zalaže za kompromis između Beograda i Prištine - rekao je Dačić.

On je poručio da Srbija želi trajno i kompromisno rješenje, ali da neće dozvoliti da bude ponižavana i da državni interesi budu ugroženi.