latinica  ћирилица
17/02/2019 |  15:02 | Autor: SRNA

Asad: Amerika neće nikoga zaštititi

Sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je danas da Amerikanci u Siriji neće zaštiti vojne grupacija koje zavise od njih.
Bašar el Asad (Foto: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy) -
Bašar el Asad (Foto: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy)

Analitičari navode da je Asad sugerisao na kurdske borce koji kontrolišu veći dio sjevera Sirije, a koji su pod zaštitom Amerike.

- Vidimo da se razne grupacije oslanjaju na Amerikance, ali oni ih neće zaštiti. Amerikanci će ih staviti u džep kako bi bili aduti u pregovorima - smatra Asad.

Američke snage su tokom borbe sa Islamskom državom snabdjevale naoružanjem i obučavale Sirijske demokratske snage, na čijem su čelu kurdske Јedinice za zaštitu naroda.

Prisustvo američkih snaga omogućilo je da Sirijske demokratske snage zauzmu dijelove teritorije na sjeveru i istoku Sirije.

Ankara smatra kurdske Јedinice za zaštitu naroda prijetnjom po nacionalnu bezbjednost i ogrankom Radničke partije Kurdistana.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je u decembru da će povući vojsku iz Sirije što je pod znak pitanja stavilo sudbinu kurdskih saveznika Vašingtona koji su ugroženi od eventualnih napada turskih snaga.

Lideri sirijskih Kurda su nakon objave SAD stupili u nove razgovore sa Damaskom i Moskvom izražavajući nadu da bi eventualni dogovor mogao zaštiti region pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga.

- Niko vas neće zaštiti osim vaše države. Ukoliko se ne pripremite za odbranu svoje zemlje nećete biti ništa drugo do robova Turske - rekao je Asad u govoru emitovanom na državnoj televiziji.