latinica  ћирилица
17/02/2019 |  17:03 ⇒ 18:00 | Autor: SRNA

Ljubomir Mikić pobjednik 26. Memorijalnog šahovskog turnira "Sveto Guskić"

Ljubomir Mikić iz Gradiške pobjednik je 26. Memorijalnog šahovskog turnira "Sveto Guskić", koji je održan u Osnovnoj školi "Mladen Stojanović" u Donjim Podgradcima u znak sjećanja na poginulog borca Vojske Republike Srpske.
Gradiška - završen šahovski turnir - Foto: SRNA
Gradiška - završen šahovski turnirFoto: SRNA

Mikić je rekao da više od deset godina učestvuje na ovom šahovskom memorijalu, za koji kaže da ima takmičarski, humani i društveni katakter.

On je naveo da već ima jednu titulu pobjednika ovog turnira, te da je srećan što je dobrom igrom ponovo zaslužio pobjednički pehar.

Mikić je naveo da je konkurencija bila dosta jaka, te da je najvažnije što je bilo dosta mladih šahista.

U konkurenciji 23 takmičara, drugo mjesto na turniru osvojio je Dragan Dragišić, treće Krstan Bajić, a najbolje plasirani mladi šahista bio je sedmogodišnji Neven Škorić, koji je ujedno bio i najmlađi učesnik turnira.

Šorić je rekao da ga je tetka naučila da igra šah, da najviše igra sa svojim ocem, te će i dalje dolaziti na šahovski turnir u Donje Podgradce.



Fondacija "Sveto Guskić" i ove godine je na prijedlog nastavničkog vijeća Osnovne škole "Mladen Stojanović" iz Gornjih Podgraca sa po 100 KM nagradila dvoje uspješnih učenika ove škole, a ove godine nagrade su pripale učenicima osmog razreda Vedranu Bubulju iz područne skole u Vrbaškoj i Mariji Lukić iz centralne škole u Podgradcima.

Član Organizacionog odbora turnira Milan Ljepojević rekao je da je Fondacija "Sveto Guskić" postala finansijski stabilnija pa će, umjesto jednom godišnje, i u nerednih nekoliko mjeseci nagrađivati po dvoje učenika Osnovne škole "Mladen Stojanović".

Ljepojević je naglasio da Guskićevi prijatelji nastavljaju sa organizacijom šahovskog turnira, koji je potvrda da voljeni nikad ne umiru, nego žive u srcima svojih prijatelja.

Memorijal "Sveto Guskić" jedan je od rijetkih šahovskih turnira u Republici Srpskoj koji se 26 godina održava u kontinutetu.

Turnir se organizuje u znak sjećanja na poginulog borca Vojske Republike Srpske Svetu Guskića, koji je slobodno vrijeme koristio za druženje uz partiju šaha.

Guskić je radio kao inženjer šumarstva u Šumskom gazdinstvu Gradiška, a osim šaha, igrao je i Fudbal u "Slobodi" iz Donjih Podgradaca.