latinica  ћирилица
17/02/2019 |  18:28 ⇒ 18/02/2019 | 08:32 | Autor: RTRS

Predsjednica Cvijanović sa kineskim ambasadorom

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i kineski ambasador u BiH Јi Ping ocijenili su da intenziviranje saradnje u oblastima od obostranog interesa treba i dalje biti u fokusu odnosa Srpske i Kine.

Na sastanku Cvijanovićeve i Pinga u Palati Republike u Banjaluci, kojem je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, razgovarano je o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Republici Srpskoj, u svjetlu unapređenja privredne i kulturne saradnje Srpske i Kine.

Cvijanovićeva je istakla da su pozitivna iskustva sa kineskim kompanijama u realizaciji značajnih projekata u oblasti saobraćajne infrastrukturne, energetike i zdravstva, doveli do sve veće zainteresovanosti kineskih investitora za ulaganja u Srpsku, saopšteno je iz kabineta predsjednice Republike.

Sagovornici su istakli da uvođenje bezviznog režima između Kine i BiH otvara prostor za intenziviranje saradnje u oblasti turizma i obrazovanja, čime bi se dodatno unaprijedio prijateljski odnos Republike Srpske i Kine.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja i o drugim aktuelnim ekonomskim i političkim temama u Srpskoj i BiH, sa osvrtom na protekle opšte izbore, a sagovornici su izrazili očekivanja da će vlast na svim nivoima u BiH biti formirana što prije.

Predsjednica Republike Srpske poželjela je ambasadoru Kine tokom nastupne posjete dobrodošlicu i uspješan nastupajući mandat.

Ambasador Kine u BiH Јi Ping posjetiće sutra Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci i tom prilikom će se sastati sa rektorom Univerziteta u Banjaluci Radoslavom Gajaninom, te rukovodstvima Konfucijevog instituta i Fakulteta političkih nauka.