latinica  ћирилица
17/02/2019 |  21:01 ⇒ 22:45 | Autor: SRNA

Političko razumijevanje i ekonomski interes - snažna veza Srpske i Kine (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras u Banjaluci da je ponosna na saradnju koju je Srpska uspostavila sa Kinom, navodeći da je ona već niz godina uspješna i da između Srpske i Kine postoji političko razumijevanje i ekonomski interes kao snažna veza.
Koncert povodom obilježavanja kineske nove godine - Foto: RTRS
Koncert povodom obilježavanja kineske nove godineFoto: RTRS

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo zbog toga što su kineske institucije i kompanije prepoznale Srpsku kao mjesto za ulaganje i dobro poslovanje i kao primjer navela izgradnju Termoelektrane "Stanari" i infrastrukturne projekte.

Ona je dodala da su potpisani određeni ugovori, a da se vode i dodatni razgovore i očekuje da i oni budu realizovani.

-Između Srpske i Kine ne postoji nijedno otvoreno pitanje. Naprotiv, postoji veoma dobra saradnja i razumijevanje globalnih procesa. Nas u Srpskoj privlači velika Kina koja je globalni gigant i koja je mnogo toga uradila na političkoj transformaciji i u oblasti ekonomije i trgovine - rekla je novinarima Cvijanovićeva prije početka koncerta Ansambla pjesme i plesa narodnosti "Ksinganment" iz Unutrašnje Mongolije, povodom obilježavanja Kineske nove godine.

Ona je dodala da je zbog toga u interesu Srpske i njenih građana da i dalje razvija dobre odnose sa Kinom.

Cvijanovićeva je napomenula da posebno ohrabruje i potreba da se zbližava narod u Srpskoj i Kini, navodeći da je i sa pozicije predsjednika Vlade podržavala izučavanje kineskog jezika u školama i na fakultetima u Republici Srpskoj, kao i osnivanje Konfucijevog instituta u sklopu Univerziteta u Banjaluci.

-Sve su to načini da se približimo jedni drugima i da se, bez obzira na to što nas geografski dijeli tolika razdaljina, svake godine sve više upoznajemo i bolje sarađujemo - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je narodu Kine, ali i građanima u Srpskoj, poželjela godinu blagostanja i da se bolje živi.

-Zadovoljna sam zbog toga što institucije Srpske zajedno sa Ambasadom Kine u BiH obilježavaju Kinesku novu godinu - naglasila je Cvijanovićeva.

Ambasador Kine u BiH Јi Ping istakao je da se proteklih godina kulturna razmjena između Kine i Republike Srpske dobro razvija, te da u prilog tome idu brojni realizovani projekti u ovoj oblasti.
Ping je naveo da je zvanično otvoren Konfucijev institut na Univerzitetu u Banjaluci, dok je je katedra za sinologiju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu postala jedna od najpopularnijih, a kineski jezik je uvršten kao drugi strani jezik u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj.

-Sve navedeno se nije moglo realizovati bez lične brige i napora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika - rekao je Ping obraćajući se gostima prije početka kocerta Ansambla pjesme i plesa narodnosti "Ksinganmeng" iz Unutrašnje Mongolije, koji je priređen u Banjaluci povodom obilježavanja Kineske nove godine.

Јi Ping je istakao da je Kineska nova godina najsvečaniji tradicionalni festival kineskog naroda.

-Drago mi je što sam u Banjaluci i imam priliku da ovaj naš festival proslavim sa našim dragim prijateljima u Republici Srpskoj - rekao je Ping.

On je dodao da kulturna razmjena u korist približavanja dva naroda ima veliki značaj za unapređenje prijateljske saradnje, te da mu je velika čast što su umjetnici Ansambla "Ksinganmeng" u prilici da pred banjalučkom publikom izvedu svoj performans.

-Vjerujem da će njihov izvrstan nastup doprinijeti većem razumijevanju o raznolikosti i inkluzivnosti kineske kulture - rekao je Ping.

On je dodao da je prema kineskom lunarnom kalendaru ova godina - godina svinje, koja, kao jedna od 12 znakova kineskog horoskopa, simbolizuje bogatstvo i sreću.

-Zato ovu priliku koristim da građanima Republike Srpske poželim puno sreće u ovoj godini, te još bolje rezultate u saradnji sa kineskim narodom - rekao je Ping.

On je zahvalio rukovodstvu Republike Srpske što daje doprinos unapređenju ekonomske saradnje i kulturne razmjene sa Kinom.

-Naša očekivanja za ovu godinu su da nastavimo da jačamo dobru saradnju u oblastima ekonomije, kulture i ostalih oblasti sa Republikom Srpskom - rekao je Ping.

Koncertu u Kulturnom centru Banski dvor prisustvovali su i ministri u Vladi Republike Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, te brojni predstavnici kulturnog i političkog života Srpske.

Prije svečanog koncerta na platou ispred Banskog dvora u Banjaluci povodom Kineske nove godine priređen je vatromet.

Osim brojnih građana, vatromet su posmatrali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, kineski ambasador u BiH Јi Ping i ministri u Vladi Srpske.