latinica  ћирилица
18/02/2019 |  10:59 | Autor: TANЈUG

Na pomolu diplomatski "rat" Izraela i Poljske?

Poljski zvaničnici bi mogli otkazati planirano putovanje u Izrael, zbog izjave izraelskog premijera Benjamina Netanijahua o umiješanosti Poljske u Holokaust.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki odlučio je juče da otkaže put u Izrael i da ga zamijeni šef diplomatije Јacek Čaputovič. Međutim, posjeta čitave delegacije bi sada mogla biti otkazana zbog produbljivanja diplomatskog spora, ocjenjuje Rojters.

Šef kabineta poljskog premijera Mihal Dvorčik reagovao je i na najnoviju izjavu izraelskog šefa diplomatije Јizraela Kaca, koji je rekao da je za očuvanje odnosa sa Poljskom, ali da se "istorijska istina ne može promijeniti".

- Mnogi Poljaci su sarađivali sa nacistima i učestvovali u uništenju Јevreja tokom Holokausta. Antisemitizam je bio urođen među Poljacima prije Holokausta, tokom njega i poslije njega - izjavio je Kac.

Dvorčik je takvu izjavu nazvao "sramotnom", navodeći da je "u svjetlu ove izjave, svako učešće predstavnika poljske države na samitu V4 u Izraelu pod vrlo velikim znakom pitanja".

Samit V4 planiran je kao okupljanje lidera Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske.