latinica  ћирилица
18/02/2019 |  15:07 | Autor: SRNA

Desni centar činiće većinu - nastavak rasta evroskeptika

Ankete u članicama EU pokazuju da će desni centar ostati dominantan u Evropskom parlamentu nakon izbora, te da će evroskeptici ojačati, predvođeni italijanskom Sjevernom ligom i francuskim Nacionalnim okupljanjem, koje predvodi Marin Le Pen.

Njemački demohrišćani, predvođeni kancelarkom Angelom Merkel, ostaće najveća pojedinačna stranka i mogli bi da dobiju 29 poslaničkih mjesta.

Odmah iza njih je italijanska Sjeverna liga, čiji je lider Meteo Salvini, a koja bi trebalo da dobije 27 mjesta.

Ankete sugerišu da će tradicionalne stranke zadržati dominaciju, koja će omogućiti nastavak većinske centrističke koalicije, koja obično podržava zakonske prijedloge Evropske komisije.

Međutim, evroskeptici, a naročito "desne radikalne struje", značajno će ojačati.

Kada je riječ o koalicijama na nivou Evropskog parlamenta, Evropska narodna stranka, u koju ulaze i njemački demohrišćani, mogla bi da dobije 183 od ukupno 705 poslaničkih mjesta, što je 26 odsto u novom sazivu Evropskog parlamenta. To je pad u odnosu na sadašnjih 29 odsto.

Ankete u zemljama članicama, na osnovu kojih je Evropski parlament objavio prve projekcije budućeg saziva, pokazuju da bi socijalisti, odnosno socijaldemokrate, trebalo da dobiju 135 mjesta, što je pad od šest odstotnih bodova na 19 odsto.

Ovi podaci zasnivaju se na informacijama, kako je navedeno, pouzdanih istraživanja, koja su sprovele stručne ustanove u članicama, a za Evropski parlament ih je prikupila agencija "Kantar pablik".

Dvije krajnje evroskeptične grupe, od ukupno osam političkih grupa u sadašnjem sazivu Parlamenta, mogu očekivati rast svojeg udjela u Evropskoj skupštini sa deset na 14 odsto, iako su oslabljene odlaskom britanske stranke UKIP, jednog od najvećih zagovornika "Bregzita".

U međuvremenu je ojačala italijanska Sjeverna liga, koja bi, prema anketama, trebalo da dobije 21 dodatno poslaničko mjesto.

Јača i stranka Nacionalno okupljanje, koju vodi francuski opozicionar Marin le Pen, a koja bi trebalo da osvoji šest mjesta više nego sada.

Politički analitičari još ne mogu da predvide za koju će se grupu u Evropskom parlamentu odlučiti poslanici poljske stranke Pravo i pravda, često neprijateljske prema EU.

Nakon izbora, članice EU nominovaće nasljednika Žan-Kloda Јunkera, sadašnjeg predsjednika Evropske komisije.

Izbori za Evropski paralament su u maju, a Evropska komisija trebalo bi da počne sa radom 1. oktobra, navode portali za političku analitiku.