latinica  ћирилица
18/02/2019 |  20:51 | Autor: SRNA

Vašington pokušava da ostvari dugoročni uticaj na Bliskom istoku

Antiiranska konferencija u Varšavi odličan je primjer američkih napora stvaranja "linija razdvajanja" na Bliskom istoku, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Ekaterina Česnokova) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Ekaterina Česnokova)

- Konferencija nije zamišljena i održana da bi se diskutovalo o problemima koji pogađaju Bliski istok. Osnovni rezultat konferencije je formiranje nekoliko radnih grupa koje će razmatrati veliki broj globalnih izazova i prijetnji kao što su terorizam, neširenje oružja, zatim humanitarna pitanja i izbjeglice - istakla je Zaharova novinarima.

Ona je rekla da je ovaj sastanak pokušaj Vašingtona da ostvari dugoročni uticaj na Bliskom istoku, da utiče na politiku drugih učesnika konferencije i da ih usmjerava tako da samo SAD imaju koristi.

- Na žalost, konferencija u Varšavi samo je još jedna ilustracija politike američke administracije da napravi 'linije razdvajanja' na Bliskom istoku, regionu koji je već zasićen sukobima i kontradiktornostima - rekla je Zaharova.

Ona je istakla da se pristup Moskve rješavanju kriza na Bliskom istoku zasniva na "istinski kolektivnom" donošenju odluka pod pokroviteljstvom UN i u skladu sa normama i principima međunarodnog prava, uključujući poštovanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja.

Poljska je bila domaćin dvodnevnog samita 13. i 14. februara, podsjeća "Sputnjik"