latinica  ћирилица
19/02/2019 |  08:55 | Autor: SRNA

Dačić: Amerika zainteresovana za rješavanje pitanja Kosmeta

Amerika na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom je zainteresovana za rješavanje pitanja Kosova i Metohije, ali potrebno je da se "sklope određene kockice" na međunarodnom planu koje su u ovom trenutku pozitivne za Srbiju, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić (Foto: rs-lat.sputniknews.com) -
Ivica Dačić (Foto: rs-lat.sputniknews.com)

- Tramp je zainteresovan da se riješi pitanje Kosova i Metohije. Trampu treba spoljnopolitički uspjeh, a to bi bilo trajno rješenje za Kosovo koje ne može da se postigne bez rješenja sa Srbijom - rekao je Dačić za TV Hepi.

On je dodao da je Tramp shvatio da toga nema bez dogovora sa Srbijom, kao i da su to shvatili i Albanci, ali i neke evropske zemlje.

Dačić je ocijenio da je sada pogodan trenutak, jer se Americi se žuri zbog izbora, a žuri se i visokom predstavniku EU za spljonu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini. 

- S druge strane, oni koji ne žele rješenje, njima se ne žuri - rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, ako se vrati bivši demokratski potpredsjednik SAD DŽozef Bajden na vlast u Americi, neizvjesno je kako će to odraziti na Srbiju. On je napomenuo da su Albanci jedan bulevar u Prištini nazvali po Bajdenu. 

- Nećemo se radovati toj administraciji zato navijam za Trampa, jer je pobijedio /Hilari/ Klinton, ako ništa drugo - naveo je Dačić.

On je ponovio da će uslijediti nova povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, nakon što je u posljednjih pet godina 13 zemalja to već učinilo, te da mu je cilj da još šest zemalja povuče priznanje. 

- Broj članica UN koje priznaju nezavisnost Kosova uskoro će pasti ispod polovine - rekao je Dačić.

On je napomenuo da od 193 članica UN, 91 zemlja sigurno nije priznala Kosovo, neke jesu ali ne glasaju, a da bi Srbija imala većinu treba joj 97 glasova. 

- Da bismo bili sigurni sto odsto, treba nam još šest zemalja. Јa hoću još ovih šest zemalja da završim, pa da idem u penziju - rekao je Dačić.