latinica  ћирилица
19/02/2019 |  10:15 ⇒ 11:09 | Autor: SRNA

Američka politika se mijenja u korist Srbije i Srpske

Nova spoljna politika Amerike koju definiše predsjednik Donald Tramp je antiglobalistička i stvari počinju da se mijenjaju u korist Srbije, pa i Republike Srpske, a tom novom pristupu otpor se javlja samo u dijelu američke administracije koji pokušava da sabotira promjene, ocjenjuje politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.
Obrad Kesić - Foto: RTRS
Obrad KesićFoto: RTRS

Kesić navodi da ne bi trebalo pridavati pretjerani značaj posljednjem pismu iz Bijele kuće u kojem se govori o uzajamnom priznanju Beograda i Prištine jer je ono više odraz stava dijela američke administracije naklonjenog bivšoj politici.

Kesić je za list Politika ocijenio, da je takvo pismo samo pokušaj starih snaga iz američke administracije da "vrate točak unazad".

Podsjeća da je Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost DŽon Bolton bio prvi američki zvaničnik koji je dozvolio mogućnost razmjene teritorija, ako se o tome dogovore Beograd i Priština.

- Otkud onda pismo u kojem se poručuje da je uzajamno priznanje rješenje za Kosovo? - pita Kesić.

On ističe da je neko iz birokratije iskoristio to što se za velike praznike iz Stejt departmenta upućuju prigodna pisma mnogim državama da bi kroz pismo "progurao" stav prethodne administracije.

- A ljudi oko predsjednika nisu vidjeli ništa kontroverzno, jer misle da je to samo čestitka. Tako su iz Vašingtona stigle potpuno oprečne i kontradiktorne poruke - ocijenio je Kesić.

On je rekao da su stvari sada drugačije, te da, prije svega, dio tog političkog estabilišmenta koji se nalazio u državnim institucijama odlazi i tako slabi podrška, ne samo za politku SAD prema Kosovu, već generalno za takvu spoljnu politku koja se može nazvati globalističkom.

Kesić je dodao da se Trampov antiglobalistički pristup svijetu vidi po tome koji su mu prioriteti i kakvi su mu odnosi prema EU i NATO.