latinica  ћирилица
19/02/2019 |  11:39 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Dačić: Ciljevi - očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da spoljnopolitički ciljevi Srbije podrazumijevaju, prije svega, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, nastavak pregovaračkog procesa sa EU i ostvarivanje punopravnog članstva u što bližoj budućnosti.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

Govoreći na skupu "Svijet u previranju i budućnost Evrope i Balkana", Dačić je poručio da se Beograd zalaže za razvoj dobrosusjedskih odnosa i dijalog, kao osnovno sredstvo u rješavanju otvorenih pitanja među susjedima, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je ponovio da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno momentalno ukidanje odluke Prištine o uvođenju tarife od 100 odsto na robu porijeklom iz centralne Srbije i BiH.

Dačić je poručio da Beograd osuđuje i druge negativne korake koji se gotovo svakodnevno preduzimaju u Prištini, među kojima je odluka o formiranju takozvane vojske Kosova, a čiji je cilj podizanje napetosti, blokada dijaloga i procesa traženja rješenja. 

- Srbija ulaže izuzetne napore da se dođe do kompromisnog, a time i održivog, trajnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije, a u interesu kako Beograda i Prištine, tako i srpskog i albanskog naroda, ali i stabilnosti i prosperiteta u regionu - rekao je Dačić.