latinica  ћирилица
19/02/2019 |  12:36 ⇒ 13:05 | Autor: TANЈUG

Dačić: Zvanična ponuda Beograda Prištini je razgraničenje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da je prijedlog Beograda u pregovorima sa Prištinom – razgraničenje. Možda ima i drugih ideja o kojima može da se postigne kompromis, dodao je Dačić.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Ivica Dačić je na pitanje novinara da li je zvanična pozicija Beograda za rješavanje kosovskog pitanja – da se razgovara o razgraničenju, rekao: "Da na takav način riješimo naš problem, to je naša zvanična ponuda", rekao je Dačić.
 
Istakao je i da eventualna linija razgraničenja još nije napisana, niti utvrđena.

Dačić je rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u načelu dao ideju o razgraničenju, da je to princip i jedini realan način da se dođe do kompromisa, ali da se ta ideja nije razradila u dijalogu.

- Kad je on počeo da priča o tome, o razgraničenju, da uopšte želimo tako nešto, svi su skočili i napali ga. Do sada su postojale samo dvije opcije: ili je Kosovo pokrajina, ili je nezavisno, ni o čemu drugom se nije govorilo - rekao je Dačić.

Upitan šta znači razgraničenje koje je predlagao Vučić, Dačić je rekao da je to bila samo ideja koja treba da dođe na dnevni red i da se materijalizuje.

- Možda ima i drugih ideja oko kojih može da se postigne kompromis - dodao je Dačić.

Upitan gdje bi bilo to mjesto, on je rekao – "gdje se dogovorimo, gdje je prihvaljivo i za jednu i za drugu stranu".

Dačić je na predstavljanju novoosnovanog Foruma za strateške studije Instituta društvenih nauka rekao da Srbija ulaže izuzetne napore da dijalogom dođe do kompromisnog, a time i održivog, trajnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije, a da Priština nastavlja da ugrožava sve do sada postignuto.

Dačić je rekao da bi trajno rješenje tog pitanja bilo u interesu Beograda i Prištine, srpskog i albanskog naroda, ali i stabilnosti i prosperiteta u regionu.

- Posvećeni smo dijalogu sa Prištinom koji se vodi uz posredovanje EU, kao i sprovođenju dogovorenog iz Briselskog sporazuma. Međutim, Priština nastavlja da ugrožava sve što je uz pomoć EU i drugih međunarodnih činilaca postignuto na planu dijaloga i ekonomskog povezivanja - ukazao je Dačić.

Najprije ukidanje taksi

Dačić je istakao da je za nastavak dijaloga neophodno momentalno ukidanje odluke Prištine o uvođenju tarife od 100 odsto na robu porijeklom iz centralne Srbije i BiH.

Podsjetio je da su tu odluku osudili i svi predstavnici međunarodne zajednice.

- Takođe, osuđujemo i druge negativne korake koji se gotovo svakodnevno preduzimaju u Prištini, među kojima i odluku o formiranju tzv. vojske Kosova, čiji je cilj u suštini podizanje napetosti, blokada dijaloga i procesa traženja rješenja, uz vođenje računa o interesima obiju strana - zaključio je Dačić.

Naglasio je i da napredovanje Srbije ka EU, odnosno dalje napredovanje u otvaranju pregovaračkih poglavlja, zavisi od napretka u dijalogu sa Prištinom.

- Tako da su ovo u stvari pregovori sa Prištinom a usput i pregovori sa EU - objašnjava Ivica Dačić.

Venecuela glasala kako je odgovaralo Srbiji

Ministar spoljnih poslova  izjavio je da Srbija neće mijenjati svoju poziciju prema Venecueli i predsjedniku Nikolasu Maduru, već  će poštovati odluku njihovog naroda i principe po kojima funkcioniše međunarodno pravo.

- Nije pitanje da li mi priznajemo jednog ili drugog predsjednika. Mi priznajemo ustav i zakone i poštujemo volju naroda u Veneceuli. Poštovaćemo svaki njihov izbor. Nismo mi ti koji bi trebalo da određujemo ko su njihovi predsjednici. To nema veze sa Madurom, već principima po kojima funkcioniše međunarodno pravo - rekao je Dačić.

Naveo je da je Venecuela imala prijateljski odnos prema Srbiji, da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, da je glasala za KiM onako kako je Srbiji odgovaralo i da bi bilo nekorektno da Srbija igra drugačiju ulogu.

- Mi poštujemo međunarodne principe i međunarodno pravo, Ustav i zakone i pozivamo na dijalog u Venecueli i političko rješenje - rekao je Dačić.