latinica  ћирилица
19/02/2019 |  13:20 ⇒ 20:50 | Autor: SRNA

"Kitarovićeva - malo partizanka, malo kod ustaša"

Saborski poslanik Istarskog demokratskog saveza Tulio Demetlika optužio je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da se dodvorava biračima nakon što je priznala da je pogriješila braneći ustaški pozdrav "Za dom spremni!", te podsjetio na njeno druženje sa ustaškom emigracijom uz ustaške simbole.

Demetlika podsjeća da je Kitarovićeva prije dvije godine tvrdila da je "Za dom spremni!" stari hrvatski pozdrav, te da je u Argentini pripadnike ustaškog pokreta, koji su nakon Drugog svjetskog rata izbjegli u tu zemlju, nazivala "domoljubima koje su tu našli slobodu".

Istovremeno, u Istri je govorila o svom djedu, koji je bio partizan, prenose hrvatski mediji.

Demetlika smatra da je Kitarovićeva "krajnje nevjerodostojna".

I jedan od simbola hrvatske desnice Zlatko Hasanbegović, koji je podržao Kitarovićevu u trci za predsjedničku funkciju, sada je optužuje da mijenja stavove po potrebi i da krivicu prebacuje na otpuštene savjetnike.

On priznaje da je "Za dom spremni!" ustaški izum, ali Kitarovićevu napada zato što se ponaša prema potrebi svog političkog rejtinga.

Hasanbegović navodi da je i bivši hrvatski predsjednik Ivo Јosipović, mada socijaldemokrata i ljevičar, pred izbore finansirao film o Vukovaru i otpustio savjetnika Dejana Јovića, koji je imao oštre stavove o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i nezavisnosti Hrvatske, ali mu to nije pomoglo da pobijedi.