latinica  ћирилица
19/02/2019 |  14:13 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

Đurić: Politika Beograda ostaje pronalaženje kompromisa za Kosovo

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da nema nikakvih tajni o tome kakva je pozicija i politika Srbije u vezi sa Kosmetom, te da je bila i ostala pronalaženje kompromisnog rješenja za kosovsko pitanje.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

- Tražimo da se stvore uslovi za takvo rešenje - rekao je Đurić novinarima u Palati Srbija, povodom izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je ideja razgraničenja zvaničan prijedlog Beograda u pregovorima sa Prištinom.

On je naveo da nije pročitao izjavu Dačića, ali da veliki trud i rad ulaže cijeli srpski tim na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, u kome učestvuju i premijer Ana Brnabić, Dačić i mnogi drugi u Vladi, boreći se da Srbija na međunarodnom planu ima što je moguće bolju pregovaračku poziciju.

Đurić je rekao da je rezultat tog truda i rada dvocifren broj povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova u posljednjih godinu i po, prenijeli su beogradski mediji.

Đurić je naveo da takozvana država Kosovo nije postala član Interpola, uprkos činjenici da su neke od najsnažnijih sila zagovarale to članstvo.

On je dodao da je Savjet bezbjednosti UN gotovo jednoglasno osudio uvođenje taksi od Prištine.

Dačić je ranije danas rekao da je prijedlog Beograda u pregovorima sa Prištinom ideja o razgraničenju, ali da eventualna linija razgraničenja još nije određena.

- Da na takav način rešimo naš problem, to je naša zvanična ponuda - rekao je Dačić.

Komentarišući Dačićevu izjavu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je o toj ideji govorio prvi put prije dvije godine.

ĐURIĆ: BEOGRAD IMA PAPIR ZA SVE ŠTO ЈE IZGRADIO NA KOSMETU

Srbija ima papir za sve što je u prethodnih pet do šest decenija izgradila na području Kosova i Metohije, kao i dokaze da je "Trepča" srpska, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet Marko Đurić.

- Imamo čvrste, materijalne dokaze da je `Trepča` naša..., da je gotovo svaki veći proizvodni pogon od Dragaša pa do Јarinja i Brnjaka izgrađen sredstvima i uz pomoć države Srbije - naglasio je Đurić.

On je rekao novinarima u Beogradu da Srbija u ovom trenutku otplaćuje zaostala dugovanja za fabrike, industrijske pogone, infrastrukturne objekte na cijeloj teritoriji Kosova i Metohije.

Đurić je naveo da je stav Srbije da pitanje imovine nije nešto što može i sme da se rješava otimanjem i jednostranim aktima Prištine.

- Zalažemo se da o svemu ozbiljno i odgovorno razgovaramo da bi bilo pronađeno rešenje koje bi odblokiralo ekonomske tokove na Kosmetu, jer je, zbog toga što Priština vuče jednostrane poteze po pitanju imovine, ekonomija na Kosmetu u blokadi - istakao je Đurić.

On smatra da se vlast u Prištini ruga zahtjevima koje je predsjednik SAD Donald Tramp iznio u svom pismu u kojem je nedvosmisleno zatražio od Prištine da ukine takse.

- Tramp je tražio da se uzdržavaju od jednostranih poteza. I šta su oni uradili? Ništa. Ne samo da nisu ukinuli takse, nego su i usvojili statut `Trepče`, koji je novi jednostrani udar na srpsku imovinu - rekao je Đurić.

On je podsjetio da je danas 2.130 dan od kako Priština ne sprovodi svoju preuzetu obavezu da formira zajednicu srpskih opština, prenijeli su beogradski mediji.