latinica  ћирилица
20/02/2019 |  07:47 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Cvijanović-Homan: Srpska opredijeljena za evropski put

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Banjaluci sa ambasadorkom Njemačke u BiH Kristijanom Homan o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Republici Srpskoj i BiH, sa akcentom na proces evropskih integracija.
Željka Cvijanović i Kristijana Homan - Foto: RTRS
Željka Cvijanović i Kristijana HomanFoto: RTRS

Cvijanovićeva je naglasila da su institucije Srpske opredijeljenje za nastavak evropskog puta uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i Dejtonskog sporazuma, te istakla važnost poštovanja pravila usaglašenog mehanizma koordinacije.

Govoreći o izvršavanju obaveza u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, Cvijanovićeva je upoznala Homanovu da je Republika Srpska prva verifikovala prevedene objedinjene odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Predsjednica Srpske je istakla da ekonomske teme ostaju prioritet u radu institucija Republike Srpske, sa naglaskom na strateškom pristupu u stvaranju okvira za provođenje razvojnih programa i privlačenju domaćih i stranih investicija, te podizanju životnog standarda građana Srpske.

Sagovornice su ocijenile da je važno i u narednom periodu nastaviti sa reformskim procesima u cilju unapređenja i stvaranja što boljeg ekonomskog i privrednog ambijenta, te je u tom kontekstu izraženo očekivanje da će vlast na svim nivoima u BiH biti formirana što prije.

Konstatovano je da je saradnja Republike Srpske i Njemačke dobra, te izraženo uvjerenje da će ona biti nastavljena i u budućnosti, saopšteno je iz Kabineta predsjednice.